În cadrul atelierului de Tradiții Românești, elevii de la Școala în limba română Elena Rosetti-Cuza și-au dat silința să redea frumusețea ouălor închistrite, încondeiate sau muncite din Bucovina, prin tehnica valoroasă descrisă cu răbdare de meșterii populari Elena Torac și Paul Torac.
Elevii mai mici au decorat felicitări, diorame și ouă, cu tehnici moderne și mai ușor accesibile vârstei lor.
Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.
„Cea mai măiastră compoziție ornamentală, pe care o regăsim aproape exclusiv în Bucovina, este aceea în care creatoarea populară crează sistemul decorativ direct raportat la volum, integrat acestuia, realizând o compoziție continuă, neînfrânată de nici un ax, neținând cont nici de poli, ci compunând prin desene și culoare un ansamblu volumetric continuu care ar putea fi dus la infinit.
Foarte des apare un element străvechi, existent și în ceramică, denumit „calea rătăcită”, care se integrează acestui sistem.’’ (Tancred Bănățeanu, Arta Populară bucovineană)
Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de învierea lui Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumusețe.
Oul văzut ca un simbol primordial, sămânța vieții, potrivit tradiției, este vopsit și încondeiat în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare.
Pagină Facebook Asociație – Asociația Femeilor Românce din Grecia