Cu puțin timp în urmă colectivul Asociației Interculturale Italia-România ”Cuore Romeno” din Oristano au avut prima întâlnire de lucru în cadrul proiectului SARO’. Întâlnirea a fost prezidată de domnul Mihai Daniel Manda, președintele Asociației Cuore Romeno și reprezentant de seamă al comunității românești din Sardinia. 

Proiectul SARO’, care în limba română se traduce prin (Voi fi!) urmărește promovarea culturii și tradițiilor românești în rândul comunității italiene și nu numai de pe frumoasa insulă italiană Sardinia, acolo unde în prezent locuiesc peste 14.200 de români, potrivit Institutului Național de Statistică italian.

Înițiatorul acestui proiect ne-a vorbit despre importanța lăsării unei amprente culturale în orașul de adopție, motiv pentru care proiectul a fost evaluat pozitiv de către finanțatorul Fondazione Banco di Sardegna, o entitate care urmărește promovarea diversității culturale și incluziunii sociale.

”Am decis să creez acest proiect deoarece am simțit nevoia să las ceva în urmă și să îmi fac cunoscută țara cu frumoasele ei tradiții și obiceiuri. Am vrut să promovez în rândul cetățenilor orașului în care trăiesc de mai bine de zece ani frumosul patrimoniu material și imaterial al zonei vâlcene și al României. Orașul Oristano este cunoscut ca fiind orașul ceramicii sarde, motiv care m-a determinat să organizez o expoziție de ceramică, cu obiecte de ceramică de Horezu, pe care comunitatea sunt sigur că o va primi cu plăcere. Am făcut asta pentru noi toți, pentru comunitatea românească care avea nevoie de o formă de manifestare a identității naționale, dar și pentru comunitatea italiană, care va avea posibilitatea să interacționeze cu România, cu cultura și patrimoniul nostru românesc”, a declarat inițiatorul acestui proiect, domnul Manda, pentru ziarul nostru.  

Monstra va fi deschisă publicului larg din această toamnă în cadrul centrului UNLA din Oristano, acolo unde vor putea fi admirate obiecte de ceramică donate de Asociația Nadia Duca din Horezu.

Ilie Fârtat

Mulțumiri speciale vin adresate domnului Ilie Fârtat, membru fondator al Asociației donatoare, care a înțeles importanța expoziției pentru promovarea României în rândul comunității italiene. 

Potrivit site-ului UNESCO, confecţionarea ceramicii de Horezu este „un meşteşug tradiţional unic”, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei din partea de nord a judeţului Vâlcea, procesul de fabricaţie fiind divizat. Astfel, potrivit descrierii prezentate de UNESCO,  „bărbaţii sunt cei care se ocupă cu extragerea lutului, care este, ulterior, curăţat, porţionat şi udat, frământat, tescuit şi amestecat, devenind astfel materia primă cleioasă din care sunt confecţionate celebrele vase roşiatice de Horezu. (…) Femeile sunt acelea care decorează obiectele folosind tehnici şi instrumente specifice, cu care desenează modele tradiţionale. Îndemânarea şi talentul de a combina formele şi culorile definesc personalitatea şi unicitatea acestui tip de ceramică. Culorile sunt vii şi variază de la maro închis, roşu, verde şi albastru până la celebrul ivoriu de Horezu”. Principalele simboluri folosite in ornamentarea ceramicii horezene sunt inspirate din flora şi fauna din împrejurimi:cocosul de Hurez, bradul, şarpele, ghioceii, frunza, soarele, steaua, spicul, spirala dublă, pomul vieţii sau coada de păun, potrivit Historia.ro.

Recunoașterea UNESCO a ceramicii de Horezu a fost realizată în timpul mandatului de primar al domnului Ilie Fârtat, pe data de 7 decembrie 2012. 

Articolul precedentMihai Daniel Manda, inițiatorul Comisiei pentru Diaspora Vâlceană, în cadrul viitoarei componențe a Consiliului Județean
Articolul următorTaina Sfântului Maslu, astăzi, la Olbia