Orașul cu parfum de nostalgii, Drăgășani

158

Joi, 26 octombrie 2023, în Casa Nae Petcu Ioan (fostul restaurant La Grandiflora), astăzi clădire de patrimoniu cu un bogat trecut istoric, a avut loc vernisarea expoziției de fotografie „Drăgășani cu parfum de vechi”.

În cadrul acestui eveniment remarcabil, privitorii au fost încântați să descopere o colecție de fotografii vechi și rare, ce prezintă orașul Drăgășani în toată splendoarea sa de altădată. Expoziția străbate tărâmul trecutului, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a privi înapoi în timp și de a resimți emoțiile unei perioade apuse. Această prețioasă colecție de fotografii, ce cuprinde imagini de la începutul secolului, ne pune în contact direct cu evoluția orașului pe o perioadă de aproximativ opt decenii.

Fotografiile, minuțios selecționate, surprind în detaliu fiecare aspect al orașului, de la primăria sa impunătoare și străzile sale pitorești, până la viața de zi cu zi a locuitorilor săi. Imaginile redau atmosfera de altădată a pieței orașului, conturează grațios parcul central, și prezintă locuințele private care străjuiau străzile. Aceste mărturii vizuale ale istoriei sunt o adevărată comoară a comunității, având puterea de a înflăcăra imaginația și de a evoca amintiri adânc înrădăcinate.

Scriitorul Teodor Barbu, un arhivar al timpului, a cărui muncă de cercetare și pasiune pentru istoria acestui oraș este cunoscută și apreciată, a adus la lumină într-un mod cu adevărat impresionant ’’orașul dintre vii’’, cum mai este cunoscut Drăgășaniul. Expoziția de Fotografie Retrospectivă Drăgășani – 2023 este o celebrare a identității și patrimoniului acestui oraș, o călătorie în timp, ce oferă o lecție memorabilă despre bogata sa moștenire și dezvoltare.  ’’Această expoziție sublimă ilustrează măiestria și pasiunea care au fost investite în ea, răsplătindu-ne cu o privire pătrunzătoare asupra trecutului nostru și aducând onorabil omagiu orașului Drăgășani’’, remarca domnul Costinel Stoica, unul dintre artizani evenimentului. La deschiderea oficială a expoziției a participat și domnul Al Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor din România, care s-a născut, a copilărit, și a petrecut o parte a adolescenței în frumosul oraș al viilor. Alături de doamna poetă Titina Nica Țene, soția domniei sale, care își are obârșia tot pe meleaguri drăgășenene, au retrăit amintiri cu parfum de nostalgii.

Ajunsă la a treia ediție, această expoziție de excepție, care va fi deschisă până pe data de 12.XI.2023, este o oportunitate pentru tineri de a-și cunoaște trecutul, de a trăi prezentul și pentru a-și lăsa propria amprentă generațiilor care vor veni. Expoziția este una complexă. Sunt prezentate clădiri cu o arhitectură nemaipomenită, dar și clădiri simple, unde își aveau sediul meșteșugarii timpului respectiv. Apar fotografiile unor personalități marcante dar și oameni simpli surprinși în diferite ipostaze, al căror stil vestimentar te copleșește prin simplitate și rafinament. Având drum prin Drăgășani, vineri, 3 noiembrie 2023, am onorat invitația organizatorilor, de a vizita expoziția. Frumusețea fotografiilor străbate trecerea anilor, lăsându-ne bucuria  de a retrăi pagini din istoria de ieri și de astăzi a orașului Dtrăgășani cu parfum de nostalgii. Domnul inginer Costinel Stoica, a gândit proiectul pentru – a ne cunoaște trecutul și a ne cinsti înaintașii așa cum se cuvine. Alături de soția sa Camelia Stoica și domnul doctor Alin Pavelescu, au trudit și au reușit să ofere iubitorilor de frumos o clipă de neuitat și domnului scriitor Teodor Barbu, bucuria de a se bucura de munca sa.

 

Zenovia Zamfir

Articolul precedentComunicat de Presă
Articolul următorC. V. CULTURAL – TOAMNA 2023