1. Prezentarea Asociației. Poți spune povestea transformării de la cea anteriora la cea actuală.
Răspuns:
– Asociația noastră este activă în nord-estul ul Italiei din 2017 la Pordenone sub numele de
„Romeni Europei filiala de Pordenone” cu sediul în localitatea Maniago (Pordenone) având ca scop și obiective promovare culturi, a tradițiilor românești. Tradiții care pot fi chiar și de natură enogastronomică, unde România și Italia se aseamănă foarte mult (în special cu nord-estul Italiei), dar și participarea la diverse inițiative locale organizate de către primărie, susținând voluntariatul local și nu numai.
Ne bucurăm de nenumăratele inițiative/evenimente sociale, culturale și legislative,
promovate în colaborare cu instituțiile italiene și române. De-a lungul timpului am organizat
diferite evenimente, unele chiar de mare succes în rândul concetățenilor noștri și aici aș enumera:
– Ziua Copilului, de 1 Iunie, organizată aproape în fiecare an;
– Prezentare de cărți (un exemplu ar putea fi cartea „Zero Positiv”);
– Prezentare de pictură a pictorului român Daniel Zlota;
– Ziua Muncitorului, de 1Mai, organizată în fiecare an;
– Ziua Națională a României, de 1 Decembrie, organizată aproape în fiecare an;
– propuneri de inițiative legislative în legătură cu drepturile românilor de aici, din Italia
(asistență pentru bătrâni, muncitori în agricultură, muncitori în construcție);
– organizarea de infopoint-uri ocazionale care au avut ca scop informare cetățenilor români
cu privire la legislația în materie de drept de vot, dreptul de a se candida (atât pentru România cât
și pentru Italia), la alegeri Administrative, Europarlamentare, Parlamentare și Prezidențiale;
– înfrățire gastronomică a cu ”Salamul de Barba Nane” (antenatul salamului de Sibiu);
– întâlniri între sindicate, comunitatea românească și moldovenească dar și diverse vizite
în fabricii, șantiere si societăți agricole, deseori alături și de Consulatul General al României de la Trieste, unde s-a discutat de integrare la locul de muncă și drepturi socio-legislative în ce privește acordurile între Ministerul Muncii din România și INPS-ul italian.
Din anul 2022, luna noiembrie, asociația noastră își desfășoară activitatea în/din localitatea
Scorzè, localitate de unde am avut deja ocazia de a participa la câteva inițiative locale. Aici am găsit o comunitate numeroasă de cetățeni străini și am început să mă informez de activitățile comunității străine și din nefericire am observat că lipsește o asociație românescă, în contextul în care mulți români și-ar dori ca tradițiile și cultura românească, antreprenoriatul românesc să fie promovate și în această zona. Pot spune că marea mea pasiune pentru tradițiile și cultura nostră românească a început să-mi dea acea provocare de a fixa obiective prin care comunitatea românească să își facă simțită prezența în teritoriu și să pună umărul la viața activă și la promovarea teritoriului venețian. Am început să adaptez asociația în această regiune bineînțeles după regulile și legislația din regiunea Veneto unde am avut ceva de muncă în ce privește partea de birocrație și nu numai. Dar după mai bine de 8 luni, între acte, ștampile și drumuri în stânga și la dreapta am reușit să înscriu asociația așa cum cere legislația din orașul Venezia și regiune Veneto. Trebuie să recunosc că nu a fost ușor între modificarea statutului , schimbarea numelui în „Locus-Onlus” și alte mici detalii, dar fiecare pas făcut a adus rezultate pozitive pentru asociația noastră „Locus-Onlus”. A fost o bucurie imensă să mă aproprii de obiectivul nostru de a promova și transmite tradițiile și cultura românească.

2. Cine sunt organizatorii evenimentului din 02/12?
Răspuns:
După nenumăratele colaborări între asociația noastră și instituțiile române dar și italiene,
astăzi Asociația Ricreativa Culturale ”Locus-Onlus” împreună cu Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, cu susținere din parte Primăriei din localitatea Scorzè și a Primăriei din localitatea Popești, județul Bihor, am reușit să organizăm acest eveniment numit „Recital di canti natalizi tradizionali romeni” oferit de Grupul FECIORII SATULUI DIN CUZAP (Bihor-Romania). În partea a doua a spectacolului, Asociația ”Locus-Onlus” își prezintă și noi membri ai asociației precum Grupul de dansuri de adulți ”Spicul de Aur” și Grupul de dansuri de copii ”Guguță”, ambele din localitatea Treviso. Țin să precizez că la acest minunat eveniment ni s-au alăturat și Grupul Parohial al Părintelui Nicușor Pîrvu din localitatea Noale, care a completat tradițiile sărbătorilor de Crăciun.

3. Când va avea loc evenimentul (detalii locație și orar) și care sunt invitații? + o scurtă
prezentare a invitațiilor.
Răspuns:
Spectacolul dedicat Zilei de 1 Decembrie și a Sărbătorilor de Crăciun va avea loc în
localitatea Scorzè, sâmbătă 2 Decembrie 2023, la orele 13:00, în sala pusă la dispoziție de Primăria localități Scorzè și ne vor onora cu prezenta atât oficialitățile italiene cât și cele române. Vor fi prezenți Primarul localității Scorzè, d-na Nais Marcon, Consulul României la Trieste, d-na Doina Boblea, Directorul ICR Venezia, Prof. Cristian Luca, Primarul Orașului Popești din județul Bihor, d-ul Dorin Curtean și Vicerectorul Universități din Oradea, prof. Sorin Şipoş.

4. Ce vom putea vedea la evenimentul din 02/12 din Scorze?
Răspuns:
La acest spectacol ne bucurăm să transmitem comunități italiene datinile noastre de
Crăciun. Un spectacol mixt care cuprinde dansuri, cântece și colinde din România și Republica Moldova.

5. Care este scopul acestui eveniment?
Răspuns:
Scopul evenimetului este de a promova mai întâi de toate nou-născuta Asociație ”Locus-
Onlus” ca pe viitor să putem colabora împreună cu partenerii noștri la inițiativele propuse de Primărie în ce privește turismul, cultura, tradițiile și enogastronomia unde ne dorim sa fim promotori ai antreprenorilor turistici și enogastronomici din teritoriu. Încercăm să realizăm in viitorul apropiat o unire a asociațiilor din teritoriu, să propunem inițiative pentru valorizarea patrimoniul cultural italian și român să dăm o plus valoare a teritoriului și a comunităților locale.
Obiectivul principal al Asociației Ricreative Culturale ”Locus-Onlus” este de a da valoare la
timpul liber propunând diverse inițiative de promovare a sportului, culturi, tradițiilor și
enogastronomiei italiane și românești, prin organizarea de întâlniri și evenimente în colaborare cu instituțiile italiene și române din zona de apartenență.

6. Ce așteptări aveți?
Răspuns:
Așteptările sunt în linie de principiu re-cunoașterea la nivel local, publicitatea de care are
nevoie asociația, pentru o coeziune generală, o uniune printr-o identificare generală a comunității românești locale. O asociație inovativă, cu aportul generațiilor de români care trăiesc pe teritoriul Italiei din anii 2000 până în prezent, care a colaborat la dezvoltarea acestei țări… care au provocat
schimbări majore din punct de vedere tradițional, cultural, profesional etc… dar care conduc catre evoluție.
Asociația ”Locus-Onlus” își propune să prezinte adevărata față a românilor și anume aceea
de „români = oameni de calitate, muncitori, persoane serioase”, care n-au uitat niciodată de unde au plecat, cine sunt, care respectă și iubesc Italia pentru viitorul familiilor lor, pentru noua generație care s-a născut, au crescut și care vor rămâne aici.

Cu deosebită admirație,
Asociația Ricreativa Culturale ”Locus-Onlus”
Președinte Florinel Prescura.

Articolul precedentLiviu Rebreanu – 138 de ani de la nașterea sa
Articolul următorBucurii