Asociația Collage ”Migranti del Sulci” din Iglesias se implică în garantarea egalității drepturilor și a oportunităților populației românești din Sardegna. Aceasta promovează idealul unei societăți în care diversitățile se împletesc în mod armonic cu unitate. Copii reprezintă nu doar viitorul unei comunități dar și grupul de interes al asociației Collage, pe care urmărește să îi familiarizeze cu valorile naționale românești.

Plecând de la importanța transmiterii patrimoniului cultural și social al unei societăți, asociația Collage a dezvoltat proiectul cultural ”1 Iunie, Ziua Copiilor”, proiect ce marchează atât sărbătoarea internațională a copiilor cât și promovarea culturii si tradițiilor românești.

Proiectul va debuta pe 1 iunie, când cei mici alături de părinții sunt așteptați în Parcul public din Iglesias, începând cu ora 16 să asiste și să participe la jocuri, activități educative, muzică și ateliere creative.

Programul zilei de 1 Iunie va debuta cu o paradă a portului popular românesc și cu un spectacol al corului de copii români din Sardegna. De asemenea copii vor viziona filme, vor juca jocuri precum ”nu te supăra frate” sau ”șotronul” și vor fi implicați în ateliere de lectură și creație, prilej cu care se vor întâlni și vor socializa cu ceilalți copii români și italieni.

Proiectul va continua pe 2 Iunie la Vilamassargia, iar pe 8 Iunie la Domusnovas, unde asociația Collage, alături de alte societăți din Sardegna va promova tradițiile și obieciurile românești.

Președinta asociației Collage, Bianca Risnovean ne-a declarat: ”1 Iunie, Ziua Copiilor” este un proiect cultural care urmărește promovarea si difuzarea culturii și tradițiilor romanești. Este adresat tuturor copiilor, dar cu precădere copiilor din comunitatea romanească din Sardegna pentru a da lor posibilitatea de a cunoaște și a aprecia cultura, tradițiile romanești și totodata de a conștientiza spiritul de apartenența culturală.”

Acest proiect este finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și are ca scop întărirea spiritului de cetățenie europeană activă.

Articolul precedentVotul și românii din Sardegna!
Articolul următorReprezentanții comunității românești au întâlnit lideri politici cagliaritani.