Daniel Manda îndeamnă cetățenii români de pe insulă să iasă la vot!

Ca cetățean și ca părinte cred că participarea mea va schimba în bine România, iar eu merg la vot pentru a garanta un viitor prosper și sigur copilului meu și nu numai.

Duminică, 26 mai, este o zi importantă pentru români și pentru Europa. Subliniez dubla importanță a acestei zile deorece în România, pe lângă alegerile pentru Parlamentul European se va desfășura concomitent și Referendumul pe tema Justiției. Inițiatorul acestui referendum este președintele Klaus Iohannis, un critic dur la adresa schimbărilor legii jusției, cu care Parlamentul României „ne-a obișnuit” în ultimii ani. Crearea de noi legi, amendarea celor vechi, schimbarea integrală sau parțială a celor existente, pare să fie de competența absolută a Parlamentului sau a Guvernului. Dar noi stim un lucru: ne-am ales reprezentanții pentru a face asta, să propună amendamente, să facă legi care au ca obiectiv îmbunătățirea condiției noastre socio-economică, nicidecum înrăutățirea acesteia. Din păcate, însă, se poate constata că activitatea primordială a Parlamentului este domeniul justiției, intens modificat în ultimii doi ani, iar repercusiunile nu contenesc să se arate.

În vederea stopării acestor acțiuni negative, în zorii anului 2018, USR și-a propus începerea unei campanii de strângere de semnături numită „Fără penali în funcții publice”, campanie care s-a bucurat de un adevarat succes, dat fiind că doar în câteva luni au reușit să adune mai bine de jumătate de milion de semnături. Însă, efortul acestora nu s-a concretizat până acum. Nu s-a început dezbaterea în Parlament, nici în vederea elaborării unei noi legi, nici în vederea organizării unui referendum de modificare a Constituției.

În contextul amintit anterior și tânând cont de seria de proteste ce au avut loc în România în 2018, președintele Klaus Iohannis a propus organizarea unui referendum prin care „cere poporului să-și exprime voința cu privire la probleme de interes național“, după cum scrie în Constituție. Astfel, întrebările propuse sunt urmatoarele:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cuextinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Criticate fiind de opoziție sub pretextul ambiguității lor, se pot trage următoarele concluzii: cele două întrebări urmăresc îngreunarea procesului de aministie și grațiere pentru persoanele condamnate, pe motiv că astăzi Parlamentul abuzează de acestă competență; cât și limitarea activității  Guvernului doar în procesul adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul înfracțiunilor. Astfel, confirmarea acestor două întrebări va limita, pe de o parte acordarea aministiei și grațierii condamnaților pentru infracțiuni de coruție, cât și activitățile Guvernului în ceea ce privește adoptarea ordonanțelor de urgență pe teme sensibile, cum este cea a justiției (legislație penală sau organizarea sistemului judiciar).

Votul în stăinătate, în cazul nostru Sardinia.

Votul în străinătate este important, dat fiind că în afara granițelor României trăiesc aproximativ patru milioane de români. Italia este țara unde există cea mai mare diasporă românească. Totodată este de amintit că aceasta (n.r. diaspora) a reprezentat pentru alegerile precedente sursa marilor dispute. Numărul mare de români din străinătate este de cele mai multe ori văzut, în preajma alegerilor, ca un electorat care generează schimbare.

În Sardinia trăiesc, potrivit ISTAT (Insitul de Statistică Italian) aproximativ 14.000 de români, concentrați în principalele zone de coastă și în marile orașe ale insulei (Cagliari, Olbia, Sassari, Alghero). Până în acest an pe insulă erau organizate două secții de votare, una la Cagliari, în sud și celaltă în Olbia, în nord, dată fiind distanța între cele două orașe (aprox. 200km) și a unei infrastructuri care nu permite să se ajungă cu ușurință.

În acest an, însă, instituțiile române, Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Roma au decis ca pe insulă să fie organizată o singură secție de votare, în Olbia.

Am discutat despre această problemă cu președintele Grupului Asociațiilor din Sardinia, dl. Mihai Daniel Manda, care ne-a vorbit despre procedurile înterprinse de asociațiile din Sardegna.

”Noi ca asociații am încercat să facem tot ce ne permitea statutul cu privire la menținerea secției de votare din Cagliari, iar în urma corespondenței asidue pe care am purtat-o cu Ambasada României la Roma și cu Instituțiile din România am primit o scrisoare prin care ni se spunea că în Sardinia rămâne deschisă doar secția de la Olbia. Nu am înteles dacă a fost rea voință pentru românii din sud sau doar o strategie. Sigur, ne considerăm un pic marginalizati, dar totuși suntem mulțumiți de prezența secției de la Olbia, secția nr.151, care se află pe strada Via Dante, N.1, 07026 Olbia. Cred că acestea sunt informații foarte importante pentru cetățenii noștri care au intenția de a-și exercita dreptul de vot”.

Votul nu este doar un drept ci și o obligație, a subliniat dl. Manda, iar schimbarea o putem face noi. ”Dacă lucrurile nu s-au schimbat după protestele de anul trecut, cred cu tărie că participarea la vot îi va determina să ne asculte, vom reuși să le arătăm că vocea noastră contează, indiferent unde locuim”.

În ceea ce privește comunitatea românească din Sardinia, dl. Manda continuă: ”Comunitatea noastră de pe insulă s-a dovedit a fi mereu activă politic, participând la toate alegerile desfășurate până acum. Da, sunt de acord cu cei care îmi spun că este o injustiție închiderea secției de votare de la Cagliari, dar, chiar și așa fiind, trebuie să ne prezentăm la vot. Bineînteles, vom pierde o zi pentru a ajunge la Olbia, dar timpul petrecut în tren sau în mașină ne poate părea scurt dacă mergem la vot cu prietenii sau cunoscuții. Apelul meu către cetățenii români prezenți pe insulă este să meargă la vot, să-și exercite votul indiferent de preferințele politice și să nu meargă singuri. Anunțați-vă vecinii români, cunoștintele sau prietenii de faptul că se poate vota la Olbia și fiți mândri că puteți vota.”

 

Eu merg la vot, deci #nevedemlaOlbia?

Articolul precedentPrimăvară românească în Sardinia
Articolul următorAsociația Collage invită copii românilor și italienilor să petreacă Ziua Internațională a copiilor la Iglesias.