10 septembrie, Sărbătoarea românilor din Republica Cehă

91

ARRC – Asociația Românilor din Republica Cehă organizează la Praga, în data de 10 septembrie 2023, orele 13.30 – 21.00, Sărbătoarea românilor din Republica Cehă, la care sunt așteptați toți românii din zonă.

Acțiunea se va desfășura la sediul Secției Etnografice (Musaion) a Muzeului Național din Cehia, pe terasa din spatele muzeului, amplasată în Parcul Kinski din Praga 5.

Evenimentul este finanțat de către Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și este patronat de Ambasada României la Praga, Primăria Praga 5, realizându-se în colaborare cu Muzeul Național din Cehia – secția etnografică MUSAION.

Oaspeții sărbătorii: doamna ambasador al României la Praga, domnul ambasador al Republicii Moldova la Praga, reprezentantul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni România, reprezentanții conducerii primăriei Sectorului 5 din Praga, ai conducerii Musaion, directorul ICR Praga, reprezentantul CIOFF- ČR, președintele IGF internațional, reprezentantul Radio Ostrava pentru cultura tradițională, mai mulți directori de festivaluri folclorice din Cehia, CEO – OMV ČR și reprezentantul COCA COLA ČR.

Programul artistic va debuta cu Ansamblul de cântece și dansuri populare „Plaiurile Mioriței“ din Buzău – România, care va fi însoțit de către directorul adjunct al Centrului județean de cultură și artă Buzău, de doamna  Amelia Papazissu, artist popular, declarată Tezaur uman viu de către UNESCO, specialistă în țesături din păr de capră  și de către domnul Emil Ciubotaru, renumit pictor buzoian.

Pe scenă vor urca și membrii formației „Moldovenii în Praga”, care prezintă atât dansuri, cât și cântece etno și formația pragheză de muzică rock „30 Music Street“.

Pentru copii se vor organiza ateliere de creație culinare, lingvistice, competiții sportive, sub supravegherea adulților. La eveniment va fi prezentă și Biblioteca Prichindeilor din Praga, cu stand de carte în limba română.

În completarea programului va fi organizată o tombolă cu numeroase premii.

Alături de programul prezentat de formațiile de folclor și de muzică ușoară, la dispoziția  participanților va fi asigurată și o bogată ofertă de mâncăruri și băuturi tradiționale românești, printre care și vinurile românești, medaliate recent cu 5 medalii de aur și două de argint la concursul din acest an „Vinařske Litoměřice“ din localitatea Litoměřice din Cehia.

Pagină Facebook Asociație

Sursa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Articolul precedentSărbătorirea a 13 ani de la apariția revistei „Mirajul Oltului”, la Călimănești
Articolul următorRezultatele contestațiilor cererilor de finanțare