La 31 august 2023, Asociația Românilor din Republica Croația va inaugura expoziția interactivă și incluzivă „Români de poveste”, eveniment care va închide seria manifestărilor din cadrul proiectului „Patrimoniul cultural românesc la viitor, ediția a II-a”, prin două evenimente dedicate Zilei Limbii Române, care vor avea loc la Split și Zagreb.
În cadrul celor două evenimente, participanții vor putea admira expoziția „Români de poveste”, un concept A fost odată, o colecție de povești și resurse educative care este îmbogățită permanent. Colecția se adresează tuturor copiilor de vârste mai mari și mai mici, chiar și adulților care vor să afle mai multe despre oamenii cu realizări remarcabile în muzică, literatură, pictură, sport sau istorie.
Data primului eveniment: 31 august
Locația: Split la Muzeul Arheologic din Split (www.mhas-split.hr)
Data celui de-al doilea eveniment: 3 septembrie
Locația Zagreb, la sediul Asociatiei Romanilor din Republica Croatia (Lavoslava Ruzicke, 26)
Vizitatorii români și croați vor avea ocazia să scaneze cu ajutorul telefonului mobil un QR code și astfel să descopere cele 18 povești ale lui Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, George Enescu, I.L. Caragiale, Ecaterina Teodoroiu, Henri Coandă, Nadia Comăneci, Ion Creangă, Sofia Nădejde, Smaranda Brăescu, Constantin Brâncuși, Ana Maria Brânză, Hariclea Darclée, Alexandru Ioan Cuza și Ștefan cel Mare.
Cele două evenimente organizate la Split si Zagreb, din 31 august și 3 septembrie, sunt organizate cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și așteaptă un număr mare de vizitatori, români și croați.
Comunitatea românească din Croația este formată din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, însă există și o comunitatea lingvistică istroromână. Comunitatea lingvistică istroromână numără aproximativ 100 de membri care trăiesc în Peninsula Istria, în special în localitățile Šušnjevica, Žejane, Čepić, Kršan, Katun, Letaj și a reusit să își conserve de milenii dialectul pe care îl vorbește – dialectul istroromân, unul dintre cele 4 dialecte istorice ale limbii române.
Anul acesta, Asociația Românilor din Republica Croația și partenerii săi, abordând noi tehnologii, își doresc să aducă în atenția publicului povești mai puțin știute despre români excepționali. „Români de poveste înseamnă o expoziție vizibilă și incluzivă, iar prin poveste, artă vizuală și tehnologie, vizitatorii vor descoperi întâmplări fascinante care pot servi drept model și inspirație. Credem în puterea poveștilor de a-i face pe cei mici să descopere România și valorile naționale, alături de părinți și de întreaga familie”, spune Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului, care va fi prezentă la cele 2 evenimente din Croația, alături de colega sa, Andra Cărbunaru.
Evenimentele vor fi organizate în parteneriat cu Ambasada României în Republica Croația, Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture („A fost odată”), Facultatea de Filosofie Zagreb, Uniunea Croaților din România și Agerpres, cu sprjin financiar oferit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.
Adresă e-mail contact: udrugarumunjahr@hotmail.com