Asociația românească ,,Belfast Intercultural Romanian Community” (BIRC) din Irlanda de Nord a avut onoarea și plăcerea de a participa cu succes la MELA, cel mai mare festival multicultural anual de pe insulă, care a avut loc in perioada 19 – 27 august 2023.

Mândria și tradiția românească au fost prezentate în toată splendoarea lor în cadrul evenimentului, în prezența a peste 30 000 de persoane.

La deschiderea festivalului MELA, pe data de 19 august 2023, membrii asociației, îmbrăcați în straie tradiționale românești, au defilat prin centrul orașului Belfast. Această defilare a fost o adevărată sărbătoare a culorilor și a tradițiilor, având ca public peste 10.000 de oameni, atât localnici cât și turiști, care au avut ocazia să experimenteze bogăția culturală a României. În fața primăriei Belfast, membrii BIRC au încins hora alături de reprezentanții altor comunități de pe insulă.

În cadrul evenimentului, au fost două corturi dedicate Școlii Românești de weekend din Irlanda de Nord (Școala Românească Nicolae Iorga Belfast, Portadown și Ballymena). Activitățile educative și interactive au fost coordonate de cadrele didactice și de elevii școlii, atrăgând atenția vizitatorilor asupra valorilor și importanței educației și păstrării identității românești în străinătate.

De asemenea, alte două corturi au fost consacrate promovării turistice și culturale a României, oferind vizitatorilor o incursiune autentică în cultura și tradiția românească prin intermediul unei expoziții de costume populare, țesături și meșteșuguri specifice zonelor istorice ale țării și recrearea satului românesc autentic.

Ultimul cort a fost dedicat activităților ansamblului de dansuri tradiționale ,,Bujorul” din Belfast, ai căror membri au încântat publicul cu trei dansuri populare minunat orchestrare de coregraf.

Este de menționat faptul că toate aceste activități sunt gratuite pentru membrii asociației BIRC. Școala Românească din Irlanda de Nord își va redeschide porțile din 16 septembrie, având sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care susține acest proiect.

Pagină Facebook Asociație

Adresă e-mail Asociație: belfastintercultural@gmail.com

Sursa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Articolul precedentGheorghe Cârciu, DRP: „Taberele ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite”
Articolul următor31 august 2023 – Ziua Limbii Române, eveniment la Voivodina