10 mai – Ziua Românității Balcanice

68

Astăzi se împlinesc 118 ani de la publicarea iradelei (decretul) sultanului Abdul-Hamid al II-lea prin care se conferea aromânilor și megleno-românilor din Imperiul Otoman statutul de comunitate distinctă, cu drepturi culturale proprii și posibilitatea de a-și constitui foruri specifice de reprezentare.

Gestul autorităților otomane a fost un omagiu adus României, cu ocazia sărbătorii naționale (10 mai) a  Regelui Carol I, la împlinirea a 39 de ani de domnie. Iradeaua din 10 mai 1905 reprezintă o victorie a diplomației românești a epocii în păstrarea și afirmarea identității persoanelor aparținând minorității din regiune.

În prezent, la data de 10 mai este sărbătorită Ziua Românităţii Balcanice, în baza prevederilor Legii 156 din 7 iunie 2021,  ca o recunoaștere a contribuției majore pe care aromânii și megleno-românii au avut-o la construirea statului modern și la emanciparea națională a poporului nostru.

Păstrarea identității lingvistice, sub forma învățării dialectului aromân, dialectului megleno-român și a limbii române, este esențială pentru românitatea balcanică, iar România va continua să acorde îi suportul necesar prin intermediul programelor de finanțări nerambursabile.

Cu prilejul sărbătoririi zilei de 10 mai, Zi a Românității Balcanice, transmitem aromânilor și megleno-românilor un călduros „La mulți ani !”.

De asemenea, în această zi sunt marcate trei momente istorice importante:

10 mai 1866 – Carol I devine domnitor al României

10 mai 1877 – Proclamarea Independenței față de Imperiul Otoman

10 mai 1881 – Proclamarea Regatului României

Cunoscând trecutul putem construi un viitor puternic bazat pe colaborare, toleranță și încredere!

Sursa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Articolul precedentVernisaj expoziție de acuarelă „Amintiri din Viitor”, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci
Articolul următor13 mai, Madrid – Târg intercultural de meșteșuguri și Târg de carte