Caravana Iubirii fără frontiere la Viena

662

 

 

Anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Română, ”Anul omagial al pastorației românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. După evenimentele de la 1989, mulți români au luat calea străinătăți pentru un trai mai bun, însă cu cât distanța de locurile natale este mai mare cu atât dorul de cei dragi este mai dureros. Dezrădăcinarea este grea. Dragostea de patrie, de neam, de pământul nostru sfânt este rădăcina şi viaţa poporului nostru  înaintea lui Dumnezeu, este credinţa cea dreaptă în Hristos. ,,Patria este pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri. Pentru ca să fie o patrie, trebuie să fie mai întâi religia strămoşilor, sfânta cuminecătură a sufletelor, calda adoraţie a acelora care au fost şi nu mai sunt decât oseminte şi ţărână’’ (Delavrancea). Depărtarea de casă, de părinți și de frați, de pământul străbun, de neam și de țară, adună în inimile românilor din toate colțurile lumii multă tristețe și tot atâta durere, mult dor și drag de valorile strămoșești, acel dor ce poate fi trăit și simțit doar românește. Chiar dacă vremurile sunt grele,  chiar dacă nu ne-am văzut  prea bine fețele din cauza măștilor, împreună cu poetele Rodica Rîpeanu și Nastasica Popa – Năvodari, Mihai Ghebrea și Viorel – Vâlcea am mers în Austria la  frați noștri  plecați prin lume de nevoie. Cu sprijinul părintelui Nicolae Dura și al Consiliului parohial, duminică 24 octombrie 2021 am organizat acțiunea ”Caravana Iubirii fără frontiere” la Biserica Ortodoxă Română din Viena.După o noapte de mers continuu, după ce la frontiere nu am avut obstacole, la primele ore ale dimineții eram deja la Biserică. Am participat la Sfânta Liturghie împreună cu frați noștri, i-am privit cum își duceau copii la Sfânta Împărtașanie și am lăcrimat, am văzut cum aprindeau lumări pentru cei plecați la cer , i-am văzut ascultând slujba smeriți și pătrunși de cuvintele părintelui Nicolae Dură. Apoi am coborât într-o sală unde versurile colegelor au smuls lacrimi de dor și de durere de la româncuțele noastre. Am prezentat cărțile : ”În veșnicia unei clipe”, ediție îngrijită de Zenovia Zamfir, Alin Pavelescu și ”Amintiri ale măreţiei trecutului îngropat de veacuri- comuna Glăvile”, ediţie îngrijită de Adrian Constantin Catană, Zenovia Zamfir, Maria Lica Catană și am transmis mesajul managerului Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, conf. univ. dr. Remus Grigorescu. Doamna Rodica Râpeanu descrie frumos și emoționant desfașurarea manifestării … ”Roțile mestecau din kilometri cu o foame pantagruelică pentru ineditul necunoscut.

La ora 6 a.m. eram ajunşi la destinație.

…deşi obosiţi eram mai treji ca oricând!

Eram ajunşi in spatele primei Biserici Ortodoxe la care toți românii din capitala Austriei au visat să o aibā, biserică începută în 2002 şi ridicată de preotul , Nicolae Dura.

Bucuria mea a fost cu atât mai mare, din momentul în care am aflat că biserica s-a ridicat pe Simmeringer Hauptstrasse, o cale care leagă Apusul de Răsărit.

Pe acelaşi drum pe care au venit în Viena :”Mihai Viteazul, Horea cu suspinele Transilvaniei, Tudor Vladimirescu, Eminescu, Slavici, Ciprian Porumbescu, George Enescu” dar şi noi: eu — R R-ița Răpeanu, „Năvodăreancă de Țăndărei”, doamna – Zenovia Zamfir, reprezentant bibliotecă „Antim Ivireanul”, Mihai Gherbea, director la Casa de Copii Pinocchio din Orașul Băbeni, Nastasica Popa, preşedinte – Ascior Năvodoari.

Biserica ne-a îmbrățişat aşa friguroşi, flămânzi, smeriţi şi fericiți!

E o binecuvantare de la Dumnezeu să te alături în casa Domnului ca şi fiu ori fiică, dar mai ales să poți intra după voie, să te poți ruga pentru ai tăi şi țara ta şi nu numai.

Evenimentul a fost însuflețit de prezența enoriaşilor, ( cu toții, români ) frumoşi, curați, cuminți veniți la slujba de duminică unde se sărbătorea „Sf. Dimitrie cel Nou”, creştini ce- au fost invitați după terminarea sfintei liturghii, de către părintele fondator al Bisericii Ortodoxe Române din Viena, preot. prof. dr. Nicolae Dura, să ia parte la împărtăşirea bucuriei sosirii noastre şi la evenimentul literar prezentat pe rând de noi, membrii delegației, „Caravana iubirii fără frontiere”.

La terminarea emoționantei întâlniri, ne-am îmbrățişat, deşi străini şi neştiuți, dar înfrățiți de aceleaşi doruri şi dureri, şi am plâns împreună.

Drumul de cca. 895 km, destul de costisitor, spre surprinderea noastră, ne-a fost ostoit şi rãsplătit de către părinte care ne-a ospătat cu merinde calde şi din pocalul sfințit cu vin!

Călătoria delegației continuă, luând cu ea încărcătura emoțională a unei întâlniri şi totodată ale nedoritei despărțiri, de cei mai minunați noi prieteni, ( fiindcă tot am fi stat şi tot am fi vorbit ) dar eram aşteptați la Wiener Neustadt, de către domnul Ioan Godja, de la Radio TV Unirea Internațional din Austria și preoții Ioan Iulian Hotico, Felician Petru Vladu și Petru Vladu – senior, şi de românii veniți din zona Vienei, prieteni cu domniile lor, români de seamă ce activează pe diferite funcții în Austria, şi numele lor sunt onorante pentru țara noastră. Momentul a fost înnobilat de premii şi prietenii noi”. Întâlnirea cu domnul Ioan Godja este ilustrată de doamna Nastasica Popa…”Menţine-ţi gândurile pozitive pentru că gândurile tale se transformă în cuvintele tale. Menţine-ţi cuvintele pozitive pentru că ele se transformă în acţiunile tale. Menţine-ţi acţiunile pozitive pentru că acţiunile se transformă în deprinderile tale. Menţine-ţi deprinderile pozitive pentru că ele se transformă în valorile tale. Menţine-ţi valorile pozitive pentru că valorile se transformă în destinul tău.” Mahatma Gandhi.

”Caravana iubirii dincolo de frontiere ” și-a continuat drumul. De astă dată am răspuns invitației domnului Ioan Godja-director radio Tv Unirea Viena. Am fost profund impresionați de primirea făcută! După interviuri am primit din partea domniei sale Diploma de onoare! Am făcut schimb de cărți, oferindu-i domnului Godja pe lângă cărțile de autori și cartea antologică ”În curtea Domnului” carte redactată de doamna Mariana Moga, oferind astfel posibilitate promovării tuturor colegilor de condei antologați,la r\ndul meu am oferit Diploma de Excelență și medalia Ascior din partea societății Ascior amintind că președintele fondator este domnul Nicolae Mușat care le transmite gînduri frumoase și alese. Deasemeni am oferit Diplome de Onoare preoților : Ioan Lucian Hotico,Felician Petru Vladu și Petru Vladu senior. După interviu am avut parte de o primire deosebită, am stat la aceeași masă cu enoriașii veniți din toate colțurile Vienei, am râs și ne-am bucurat de veșnicia clipei, pentru acel moment  ne-am simțít onorați și binecuvântați!

Vă mulțumim din suflet OAMENI ȘI ROMÂNI MINUNAȚI!

Mulțumim domnului Godja și soției domniei sale fără de care nu am fi putut avea acest privilegiu!

Să aveți parte de binecuvântări Divine!

Vă îmbrățișăm cu drag și prețuire!”.

Un moment emoționant și neprevăzut în programul manifestării ”Caravana Iubirii fără frontiere” l-a constituit întâlnirea cu domnul Adrian Fejzulahi, de la ” Royal Orchester Wiener ” . În timp ce Mihai căuta pe stradă o persoană care să-l îndrume și să-i spună unde poate parca mașina, l-a întâlnit pe Adrian care văzând că are număr de România i-a explicat chiar vorbind fluent româna. Apoi ne-a invitat la o cafea . Impresionat de activitatea noastră, de curajul de a pleca pe drum în aceste vremuri grele și de faptul că i-am oferit  câte o carte,  ne-a invitat la un concert prezentat de ”Wiener Royal Orchester” . Am fost onorați să fim chiar pe locurile din fața, am avut ocazia să dialogăm cu dirijorul orchesstrei, am închinat un pahar de șampanie în cinstea prieteniei ce s-a legat între noi. Slavă Domnului pentru clipele minunate și pentru toți oameni speciali pe care ni-a scos în cale ! A fost greu dar la final am cules lauri unui pelerinaj cultural – spiritual de excepție.

 

Zenovia Zamfir

 

Articolul precedentÎntâlnire bilaterală în Mexic, cu ocazia zilei Mărțișorului
Articolul următorMisiunea ,,Din suflet, pentru suflet”