Evenimentul MĂRȚIȘOR DE ACASĂ organizat de catre Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia din Atena

579

 

 

Sursa foto : Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia din Atena

Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia din Atena și Școala de Limba Română Dacia, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț, Școala Gimnazială nr.81, București și Școala Gimnazială Simion Mehedinți din Soveja au organizat duminică, 28 februarie 2021, ora 12.00, pe ZOOM, evenimentul MĂRȚIȘOR DE ACASĂ.
 Anul acesta ‚ Mărțișorul ne găsește acasă! Chiar și în astfel de condiții de pandemie , firul acestuia, împletit în alb și roșu este mai lung ca niciodată , unind elevii români din diaspora cu cei din țară sub puterea magică a dragostei de frumos, a bunătății și a iubirii.
 În cadrul evenimentului, dna Mariana Gelea, profesor la Școala Gimnazială nr.81 din București ne- a purtat într-o frumoasă incursiune în timp și ne-a vorbit despre legenda mărțișorului, originile acestuia și despre drumul acestuia peste mări și țări.
 Am continuat întâlnirea noastră printr-o călătorie la Humulești și Iași, de unde colaboratoarea noastră Ionela Lungu, meșter popular, povestitor prin grai și creație artistică,
instructor coordonator al Clasei Externe de artă populară în cadrul Școlii Populare de Arte Piatra- Neamț ne-a prezentat din atelierul său, pașii realizării unui mărțișor tradițional, care reprezintă personajele din poveștile lui Ion Creangă, realizate cu multă măiestrie și dragoste pentru tradițiile și folclorul nostru autentic.
În direct de la târgul de mărțișoare din IAȘI, dna Ionela Lungu ne-a prezentat mărțișoarele realizate de dânsa, dar și de diferiți meșteri populari.
 De la Iași am poposit la Atelierul-muzeu MOARA DE HÂRTIE, de unde dna Dana Georgescu, cofondator, meșteșugar de idei, cu care am mai colaborat în cadrul unui proiect minunat prin care elevilor noștri li s-a oferit oportunitatea de a picta pe vase de ceramică, ne-a prezentat în direct expoziția de cărțișoare (mărțișoare literare) și mărțișoare tradiționale, realizate cu multă princepere, care ne-au umplut sufletul de poezie.
 Mulțumim elevilor școlilor partenere pentru mesajele transmise de către elevii instituțiilor partenere către copiii români de la Școala de Limba Română Dacia.
La finalul evenimentului, dna Gelea Mariana a coordonat activitatea practică în cadrul căreia elevii prezenți la eveniment au realizat mărțișoare din diferite materiale.
Mulțumim mult partenerilor noștri pentru implicarea în reușita acestui eveniment, profesorilor și elevilor care au participat alături de noi în această minunată călătorie de acasă!
O primăvară minunată tuturor românilor!
Sursa :Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia din Atena
Articolul precedentLa multi ani de Martisor!
Articolul următorPovesti cu si despre romanii din diaspora