După cum bine știți, una dintre prioritățile mele în calitate de secretar de stat, este asigurarea unei imagini complete și transparente a proiectelor și acțiunilor derulate în instituția pe care o conduc deja de mai bine de un an. În luna decembrie 2020, de Ziua Națională a României, vă anunțam că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni dă startul oficial la prima sesiune deschisă de finanțare nerambursabilă pentru anul 2021.
Acesta mentioneaza ca până la ora aceasta s-au primit 71 de cereri de finantare din diaspora și din comunitățile istorice. Situatia pe tari arata asa:
Pentru comunitățile istorice avem un total de 19 cereri: Serbia – 3 proiecte, Albania – 1 proiect, Ucraina – 13 proiecte, România – 1 proiect depus pentru Serbia, 1 proiect depus pentru Ucraina.
Pentru diaspora sunt un total de 52 cereri: Austria-1 proiect, Belgia-3 proiecte, Canada-3 proiecte, Franța-5 proiecte, Germania -6 proiecte, Grecia-4 proiecte, Italia -11 proiecte, Spania-4 proiecte, Marea Britanie -3 proiecte, Regatul Țărilor de Jos -2 proiecte
România (proiecte depuse pentru diaspora sau activități online pentru românii de pretutindeni)-10 proiecte: Cultură: 13, Educație: 33, Mass Media: 18, Reintegrare: 2, Societatea civilă:2, Spiritualitate și tradiție: 3
Pe această cale, vreau să-i felicit pe reprezentanții mediului asociativ românesc din afara granițelor care au muncit pe brânci și ne-au transmis propuneri de proiecte de care sunt sigur că vor beneficia mulți români care acum sunt departe de casă.
Totodată, vreau să-i încurajez pe cei care nu au depus încă cereri de finanțare că atât eu, cât și colegii mei de la DRP, suntem deschiși dialogului și întrebărilor acestora legate de constituirea unui dosar.
Vă reamintesc că Ghidul de Finanțare Nerambursabilă și pașii de urmat în elaborarea și depunerea unui dosar sunt disponibili aici http://dprp.gov.ro/web/primasesiune2021/
Sursa : pagina de Facebook, Ovidiu Burdusa – secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni