Ziua Presei Militare Române

122

„Ziua Presei Militare Române” („ZPMR”), sărbătorită în fiecare an la data de 23 Iulie, ne aduce aminte că la data de 23 Iulie 1859, a apărut prima Publicație din Armata Română: „Observatorul Militar, diariu politicu și scientificu”. În acea perioadă socio-istorică, a fost prima Publicație Militară din Principatele Române, cu apariție periodică; aceasta figura printre primele în Europa, chiar pe Glob. Trebuie precizat faptul că a fost o inițiativă particulară a dlui. Col. Ion Voiculescu și a dlui. Lt. Grigore Lipoianu. Din nefericire, această Publicație și-a încetat apariția la data de 3 Decembrie 1859. Dar trebuie notat faptul că această Publicație, a constituit „Actul de Naștere al Presei Militare Române”.

       Acel frumos început, este continuat azi de Trustul de Presă al MApN. În prezent, avem un săptămânal al Presei Militare, binecunoscut publicului cititor: „Observatorul Militar”. Acesta a apărut în „Serie Nouă” în anul 1994; zece ani mai târziu, în 2004 când s-au împlinit 145 de ani ce la apariția primului „Observator Militar” (23 Iulie 1859), săptămânalul actual „Observatorul Militar”, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Cavaler”, pentru mediatizarea euro-atlantică și a vieții militare în general.
       Trustul de Presă al MApN, difuzează încă două Reviste-print: „Spirit Militar Modern” și „Viața Militară”. Există acolo și o Secție/Studio care realizează filme documentare și clipuri pentru promovare; administrează pagina de Web a Presei Militare Române. Acest Trust de Presă ține pasul cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare, implicit (și necesar!) își diversifică produsele de Presă.
       Nu trebuie uitat faptul că la data de 15 Noiembrie 1916, a fost creat „Serviciul Foto-Cinematografic al Armatei Române”, care în prezent se numește „Studioul Cinematografic al Armatei Române”. Acest Studio are o tradiție de 106 ani, în care a realizat multe filme documentare foarte apreciate, unele chiar premiate!
       În ziua de 16 Iunie 1940, la Radio România, a fost difuzată prima emisiune militară de radio: „Ora Ostașului”, care mai târziu a primit numele de „Ora Armatei”. Emisiunile Militare, au fost difuzate fără întrerupere la Radio România.
       În prezent, la Radio România Actualități, dar și pe canalele Radio România Regional din Iași, Cluj-Napoca, Tg.Mureș (și în limba maghiară), Timișoara, Reșița, Brașov și Constanța, sunt difuzate emisiuni militare sub titlui generic „Jurnal Militar”.
Mai sunt difuzate două emisiuni: „Feciori de Oaste-Raportul de dimineață”, apoi „Feciori de Oaste-Povești de spus în permisie”, la Radio România Antena Satelor, iar la Radio România Internațional, „Vești de Acasă”.
       În ziua de 30 Martie 1968, Tv.R.a difuzat în premieră emisiunea „Pro Patria”. Această emisiune e difuzată și în prezent de Postul Public de Televiziune. E de menționat faptul, că Tv.R. Cluj, realizează și difuzează o emisiune proprie de „Jurnal Militar”; la fel Tv.Constanța, realizează emisiunea „Scutul Dobrogei” pe care o transmite prin Dobrogea Tv.și Litoral Tv.
       Presa Militară Română este prezentă și în social-media prin pagini de facebook pentru fiecare produs de Presă; pentru cele audio-video, prin youtube. Dat fiind faptul că în județul nostru Olt (care cuprinde și din fostul județ Romanați), au fost puternice Garnizoane Militare (în special în Slatina și Caracal), care aveau Corespondenți pentru Presa Militară pentru armele/specialitățile: Artilerie, Jandarmerie (o vreme „Securitate trupe”), Tancuri, Aviație și evident, Pompieri, ISU. Poliție.
       Nu trebuie uitat faptul că noi am avut și avem fluviul Dunărea ca frontieră naturală cu Bulgaria. Pentru grăniceri, azi Poliția de Frontieră, au fost ziarele „Frontiera”, pe timpul comunismului „Grănicerul”, iar după Revoluție, din nou „Frontiera”!
       Filiala UZPR-Olt, apreciază în mod deosebit, eforturile Jurnaliștilor din Presa Militară și în special pe cei din teatrele de Război/zonele de conflicte. Pentru cei trecuți la DOMNUL, Veșnică Recunoștință! Pentru cei contemporani, pensionari, sau activi, La mulți și Binecuvântați ani, lângă cei dragi și sănătate, peste poate! Dintre conjudețenii noștri, cel mai proeminent, a fost Prof.univ.dr. Pan M.Vizirescu, care a fost nu doar Jurnalist civil, ci și Jurnalist de Război, pe front, la Stalingrad!
            Maricela-Paraschiva Buicescu,  membru UZPR-Olt.
Articolul precedentSecretarul de stat pentru românii de pretutindeni, alături de comunitatea românească din sud-estul Franței
Articolul următor„Ziua Presei Militare din România” la Slatina