Rămas bun col. Paul Valerian Timofte, prieten și mentor al Asociației Diaspora Civica Italia

2565

Un anunț trist a ținut titlul ziarelor de astăzi, a rețelelor de socializare, o știre care a circulat rapid prin mesaje și telefoane, așa cum circulă, de obicei, veștile triste și nefericite! Președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala „col. Corneliu Chirieș” Bacău, domnul colonel Paul Valerian Timofte a fost internat la ATI, în stare gravă, la un spital din Capitală, la începutul lunii aprilie, însă a pierdut lupta cu boala și a trecut în neființă în data de 13 mai 2021.

Absolvent al Colegiului Național „Ferdinand I”, Bacău, al Facultății de Arme Intrunite Trupe de Asalt la Academia Militară de Înalte Studii și al Facultății de Drept de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, colonelul Timofte a fost director la Cercul Militar Bacău și consilier principal al Instituției Prefectului Județului Bacău.

A lansat volumul „Bacău-Consemnari istorice”. Datorită implicării lui active în viața socială, numai în județul Bacău funcționează astăzi peste 170 de Cercuri „Cultul Eroilor” în școli gimnaziale, licee, colegii și universități. În cadrul acestor cercuri, tinerii au șansa de a aprofunda teme de cultură și istorie locală și națională.

Ca recunoaștere a implicării sale sociale și culturale a fost răsplătit de către primaria Bacău cu titlul „Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău” fiindu-i oferită și cheia orașului. De asemenea, a fost desemnat „Cetățean de Onoare” al orașului Comănești, și al comunelor Oituz și Scorțeni.

Cel mai mare regret al dumnealui : Bacăul nu are un Monument al Eroilor Băcăuani. Activitatea în cadrul asociațiilor pe care le-a condus a fost apreciată atât prin numărul mare de evenimente și manifestări dedicate veteranilor de război, văduvelor de veterani de război cât și a tuturor ceremonialurilor militar-religioase de pe întreg teritoriul județului Bacău dar și în străinătate.

A avut un extrem sentiment de mândrie să fie unicul din România care a organizat o astfel de manifestare la Palermo, Sicilia, în 28 septembrie 2019 cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea marelui istoric, scriitor și revoluționar, Nicolae Bălcescu. Evenimentul a fost un ceremonial militar-religios cu depuneri de coroane și a avut loc în Piazza Marina din Giardino Garibaldi din Palermo, la bustul celui care a fost sufletul revoluției pașoptiste din țările române. Acest eveniment s-a desfășurat în colaborare cu Asociația „Diaspora Civica” Italia și Associazione Interculturale „Cuore Romeno” ODV. Au mai fost prezenți: dl. Consul din Catania, Ioan Iacob; dl. Primar al orașului Ribera, Carmelo Pace; dl. Deputat Constantin Codreanu; preotul ortodox Marțian; dna. Adriana Timofte și mulți alți români din diferite zone ale Italiei.

La nivelul bisericii ortodoxe a înființat „Cercul „Cultul Eroilor”” pentru copiii românilor din Palermo. Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” în cooperare cu primăriile, consiliile locale și Biserica Ortodoxă Română se ocupă de 14 cimitire ale eroilor în care își dorm somnul de veci aproximativ 80 000 de eroi din primul război mondial, eroi români dar și inamici. Alături de acestea se adaugă trei capele ale eroilor, 206 monumente ale eroilor, 78 de cruci memoriale, 98 de troițe ale eroilor, 6 busturi de eroi, 54 de morminte individuale de eroi.

In 1990, la constituirea asociației au fost inventariați 37 000 de veterani de război și văduve de veterani de război iar în 2020 mai erau 236 de veterani de război și 1694 de văduve de veterani de război, din care 13 veterani aveau peste 100 de ani. Acesta este doar un scurt istoric al activităților și implicării pline de patriotism și dăruire pentru eroii neamului românesc a celui care a fost colonel Paul Valerian Timofte. Pentru a putea cuprinde tot ceea ce a facut dumnealui pe tot parcursul vieții ar trebui să lansăm câteva volume ca să putem să retrăim împreună sentimentele înălțătoare și pasiunea fiecărui eveniment din viața sa personală sau socială.

A fost un om inegalabil, de o frumusețe sufletească specială, un entuziasm și dăruire pline de demnitate ostășească și ne va fi greu și dificil să acceptam lipsa lui, evenimente fără el, fără vocea răsunătoare, fără discursurile spontane și retorice, fără inițiativa și spiritul lui organizatoric fără greșeală, il caraterizează prietenii și cunoscuții. Ne învăța cu dragoste să aprindem o lumânare pentru cei cazuți departe, la Cotul Donului, la Stalingrad, în Munții Tatra….spre neuitare! In școli, copiii îl ascultau cu atenție și îi adresau întrebări inocente la care dumnealui răspundea cu răbdare. Acum, vom aprinde noi lumânari pentru tine, dragul nostru colonel, să ai lumină veșnică în eternitate! Să ne privești de acolo, de unde ești, alături de eroii tăi care au fost viața ta, să ne călăuzești și să ne încurajezi să ținem flacăra asociației aprinsă! Am învățat atâtea de la tine, eroul nostru și nu vom uita și vom continua! Pe 27 iunie, colonelul Timofte ar fi împlinit 68 de ani. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Ne rămân lacrimile, dorul și speranța că ne vom reîntâlni cândva!

@Articol redactat de Loredana Dîrlău Cernat

Articolul precedentConsulat itinerant la Cagliari în Sardinia (10-14 mai 2021)
Articolul următor5×1000 pentru Asociația Interculturală Italia-România ”Cuore Romeno”