”Din analizele realizate în teren reiese că agricultura țării noastre ar putea produce suficient pentru a satisface cerința internă, dar acest lucru nu se întâmplă pentru că nu este asigurată, la nivel național, partea de logistică. Vă dau un exemplu: producătorii din România ar putea să asigure din producțiile proprii nu doar necesarul de bază la nivel național pentru legume și fructe (ceapă, usturoi, cartofi, morcov, țelină, tomate, mere, pere, prune și gutui), ci ar putea să devină și un exportator de referință pentru piața externă. Avem producători experimentați, dornici să-și crească producția sau să și-o diversifice, dar din motive ce țin de infrastructura necesară pentru colectarea/depozitarea produselor, aceștia nu au posibilitatea să se dezvolte. Prin urmare, noi nu reușim nici măcar să asigurăm necesarul național și astfel suntem în situația în care importăm o gamă largă de produse, produse pentru care România a fost recunoscută drept producător cu tradiție.
Aurel Simion, mulțumiri la un an în funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Aurel Simion mulțumește tuturor celor care au investit încredere în activitatea desfășurată în primul an de mandat.
Secretarul de stat a anunțat noi proiecte menite să rezolve o parte din neajunsurile fermierilor, iar în această perioadă împreună cu ministrul Agriculturii Adrian Oros și cu colegi din MADR, lucrează la depunerea proiectelor pentru Planul Național de Reziliență și Redresare la Ministerul Fondurilor Europene, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook.
Soluția noastră este înființarea la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a unei rețele naționale de colectare și depozitare pentru produsele agricole (legume-fructe, plante și flori, carne, pește și derivate).”
Domnul Simion a declarat că se urmărește înființarea a opt centre logistice multi-sectoriale de colectare, depozitare și comercializare a produselor agricole și agroalimentare multi-sectoriale care vor avea rolul de a prelua produsele agricole și agroalimentare din regiune și ulterior distribuirea acestora către rețelele de retail, HORECA, export și alte entități interesate.
Centrele vor fi dezvoltate în fiecare regiune de dezvoltare, iar trei dintre ele vor avea o capacitate mai mare deservind zone strategice, precum: regiunea Nord-Est, regiunea Nord-Vest și regiunea București-Ilfov.
Toate centrele vor fi dotate cu surse de energie regenerabilă (instalație biogaz sau compost) în vederea asigurării unei autonomii energetice cât mai mare.
În plus, vor fi dispune de un soft informatic care va contabiliza în timp real intrările și ieșirile de marfă, ceea ce va facilita schimburile de marfă între acestea, precum și schimbările comerciale între producători- comercianți- retaileri, potrivit secretarului de stat.
La nivel practic, aceste centre vor prezenta o serie de beneficii pentru cetățeni și producători, concretizate într-o mai mare siguranță a stocurilor alimentare la nivel național, reducerea risipei alimentare, schimburi rapide și o rețea scurtă și directă între producător și consumator, scăderea importului și creșterea consumului de la producătorii locali.