Peste 180 de copii și profesori români din diaspora, dar și din România, au participat cu mare interes la evenimentul cultural DIALOGURI LA MASA TĂCERII – CONSTANTIN BRÂNCUȘI – 145 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCULPTORULUI, organizat de către Biblioteca Națională a României în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena, în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Arte CONSTANTIN BRÂNCUȘI , Tîrgu .Jiu și Biblioteca Județeană CHRISTIAN TELL , sâmbătă, 20.02,2021, pe platforma Zoom a ȘCOLII DE LIMBA ROMÂNĂ DACIA din ATENA.
 În deschiderea evenimentului, doamna Carmen Mihaiu, Director General al Bibliotecii Naționale a României a prezentat o bibliografie cu publicații despre Brâncuși, iar de la Bucuresti am mers la Gorj , unde l-am ascultat pe domnul Gheorghe Nichifor, istoric, Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, care ne-a transmis un mesaj de la Casa Memorială ”Constantin Brâncuși” din Hobița.
Despre Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit, o sculptură a artistului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, ne-a vorbit din partea Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, artistul plastic Valer Neag , care ne-a făcut o prezentare live a Coloanei Infinitului.
Continuand calatoria noastra, am mers la doamna Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj care ne-a incantat cu o transmisie live a sculpturilor: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii.
Ne-am reîntors la doamna Lidia-Adriana Vasile, specialist în sculptură, meșter popular și instructor în cadrul Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, care ne-a prezentat in direct Casa Memoriala ”Constantin Brâncuși” de la Hobița.
Tot la Târgu Jiu am cunoscut-o și pe doamna Daciana Ungureanu, profesor de artă decorativă în cadrul Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși”, care ne -a prezentat o colecție impresionantă de piese autentice de port popular, tablouri, vase pictate și obiecte realizate manual.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital din repertoriul Mariei Tănase, oferit de cursantele Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși”: Melinda Mitran și Izabela Matei, acompaniate de o parte din orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu”.
 Mulțumim mult tuturor organizatorilor pentru colaborarea de excepție, domnului Alexandru Bratu, directorul Școlii Populare de Arte Constantin Brâncuși, copiilor și profesorilor pentru participare , dar și pentru interesul acordat culturii noastre naționale, care s-a dovedit a fi oriunde în lume, atunci când o purtăm cu mândrie în inimile noastre de români!
Sursa: Asociaţia Interculturală Româno-Elenă DACIA
https://www.facebook.com/ScoalaDeLimbaRomanaDaciaAtena/
Articolul precedent145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși
Articolul următorDragobetele – sarbatoarea iubirii la romani