Dragobetele – sarbatoarea iubirii la romani

583

Dragobetele este ziua dedicată iubirii, una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului roman si se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie. De Dragobete îndrăgostiții își fac daruri, cei căsătoriți își reafirmă iubirea, iar cei care nu au încă o pereche, acum e momentul cel mai potrivit să o caute.

Legenda spune ca Dragobete era fiul babei Dochia, un tanar frumos care reușea să seducă fiecare fata care îi ieșea în cale, motiv pentru care a devenit un simbol al iubirii.

Dragobete a mers în munți, unde a învățat despre plante și animale. Astfel, Dragobete devine, în credința populară, stăpânul păsărilor și al plantelor. In ziua de Dragobete pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa isi faca cuibul.

Se spune ca dupa moartea sa, Dragobete s-a transformat intr-o planta numita navalnic , planta care se foloseste conform traditiei populare pentru descantece de dragoste.

În unele zone ale țării există obiceiul ca tinerii necăsătoriți să se îmbrace în haine curate, de sărbătoare, și să pornească la cules de ghiocei și viorele pe care să le așeze ulterior la icoane. La întoarcere fetele pornesc în fugă spre sat, iar băieții aleargă pentru a prinde fata care le este dragă. De își prind aleasa, aceștia îi fură o sărutare în văzul tuturor, sărutare ce simbolizează legământul lor pe durata întregului an. De aici și zicala “Dragobetele sărută fetele”.Fiecare tânăr are grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă singur, deoarece asta ar reprezenta un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg restul anului.

 

Articolul precedentEveniment cultural: Dialoguri la masa tacerii
Articolul următorDepartamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a dat startul primei etape de evaluare a proiectelor !