Cum intampina italienii primavara

2444

Fiecare popor are traditiile si riturile sale privind sfarsitul iernii si sosirea primaverii asa cum la noi la romani avem pe Baba Dochia si Martisorul.

In Italia, dupa renumitul Carnaval se celebreaza 8 martie Ziua Internationala a Femeii dar italienii au o sarbatoare mai inedita, ziua taticilor pe data de 19 martie.

In multe zone din Italia, sfarsitul iernii si venirea primaverii se sarbatoreste cu Focul lui San Giuseppe, in unele regiuni se face un mare foc in centrul satului si se arde o papusa care reprezinta o baba facuta din carpe, insa in alte zone aceasta papusa nu se arunca in foc ci se umple cu bunatati culinare dupa care se impart pe strazi la copii si trecatori.

O alta traditie mai putin cunoscuta o descoperim in nordul Italiei, in Trento, unde in ultimele doua zile din februarie si inceputul lui martie pentru a sarbatori plecarea iernii se formeaza o serie cupluri comice de exemplu o frumoasa tanara cu un batranel fara dinti sau o fata batrana cu un tanar chipes insa, in ultima seara a evenimentului organizatorii anunta cuplurile reale care se vor casatori in anul respectiv.

Un alt obicei il regasim in Valchiavenna o zona alpina din Regiunea Lombardia unde, de intai martie copiii din localitate alearga pe campuri sunand din clopotei pentru a trezi natura la viata si a face sa incolteasca iarba.

Daca cunoasteti obiceiuri si din alte zone din Italia va rugam sa ni le comunicati si noi le vom publica cu mare placere.

Articolul precedentDIALOGURI LA MASA TACERII – 145 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCULPTORULUI CONSTANTIN BRANCUȘI
Articolul următor145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși