Pe 6 ianuarie praznuim Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan, poarta si denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si inseamna „aratare”, „descoperire”.

În această zi sfântă, preotul paroh Marian Găină de la Olbia a reunit credincioșii ortodocși într-o piață din oraș pentru a celebra împreună Boboteaza. Așa cum spune tradiția ieri și astăzi, în zi sfântă s-a săvârșit sfințirea Aghiazmei Mari, pe care credincioșii o poartă acasă și de care cu folos se vor folosi.

Crestinii ortodocsi pot lua pe nemancate din Agheasma Mare in perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie si la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosita in Ajunul Bobotezei la sfintirea casele credinciosilor si locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi: binecuvantarea si sfintirea prapurilor, sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.

Articolul precedentAjunul Bobotezei la Olbia
Articolul următorRomânca cu mâini de aur