Astăzi, 14 septembrie 2019, comunitatea românescă din Sardegna s-a întâlnit și a discutat cu Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia- Elena Intotero.
După serviciul religios desfășurat în Parohia Ortodoxă din Cagliari, de către părintele paroh Agape Ioan, cu ocazia sărbătorii Inălțarea Sfintei Cruci, eveniment la care a participat și delegația română, a fost organizată o întâlnire în cadrul teatrului Sfânta Eulalia.
Membrii ai comunității prezenți în biserică au avut oportunitatea de a întâlni și a discuta cu doamna ministru și cu membri ai delegației: domnul Ionuț Florin Urs, vice-consul al Ambasadei României la Roma, Andi Gabriel Grosaru, reprezentantul comunității italiene în Parlamentul României, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Biroului Electoral Central.
În sală au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, precum părintele Ioan Agape și Mugurel Cârlan, ai mediului asociativ, precum: Bianca Risnovean și Liliana Popescu reprezentantele asociației Collage, din Iglesis, Petronela Băltăriu, președintele asociației ”5 Mori”, din Carbonia, Mihai Daniel Manda, președintele Grupului Asociațiilor Românești din Sardegna, Viorel Merluscă, reprezentantul Asociației Diaspora Civică, Sardegna și reprezentanți din Olbia.
Înainte de serviciul religios desfășurat în Biserica San Sepolcro, delegații români s-au întâlnit cu primarul orașului Cagliari, eveniment în care domana ministru l-a felicitat pe domnul Paolo Truzzu pentru câștigarea alegerilor. De asemenea, s-a discutat despre organizarea secției de votare în Cagliari și despre posibilitatea introducerii de cursuri de limba română în școli pentru copii români.
Ulterior Sfintei Liturghi, în timpul reuniunii ce a avut loc în teatrului Sfânta Eulalia, discuția a debutat cu prezentarea principalelor strategii promovate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, precum ”Inforamre acasă! Siguranță în lume!, campanie națională de combatere a sclaviei moderne și a prostituției transfrontaliere, despre programele StartUp Nation și StartUp Diaspora, programe menite să încurajeze întoarcerea românilor acasă.
Ulterior prezentării acestor proiecte, reprezentantul BEC a explicat celor prezenți cum va funcționa votul în diaspora și care sunt etape necesare înregistrării pe platformă pentru votul prin corespondență. De asemenea, a fost ferm subliniat, atât de reprezentantul BEC cât și de doamna ministru Intotero că votul prin corespondență nu va genera costuri suplimentare și nu va fi un mijloc de impozitare de către ANAF a românilor rezidenți în diaspora.
În cadrul discuțiilor s-a luat cuvântul și s-a expus în nenumărate rânduri problema consulatului itinerant. Atât Liliana Popescu, cât și Daniel Manda au expus reprezentanților României problema privind lipsa Consulatului Itinerant în ultimii trei ani din Sardegna. Domnul Manda a informat atât ministrul cât și pe domnul viceconsul despre comunicarea foarte dificilă cu autoritățile române privind propunerea care a fost facuta acum patru ani pentru numirea în funcție a Consulului Onorific. În legatura cu întâlnirea bilaterală între ministru și primarul orașului Cagliari, domnul Manda a subliniat că primirea călduroasă din partea primarului se datorează inclusiv comunității românști și a mediul asociativ, care a avut un dialog activ cu autoritățile locale. Au fost expuse, de asemenea dificultățile pe care le întâlnesc cetățenii nostri pe insulă, probleme legate de contractele de muncă, de lipsa sprijinului din partea autorităților naționale și de lipsa de interes a autorităților față de cetățenii prezenți pe insulă.
Doamna ministru Intotero a luat la cunoștință problemele românilor și a dat asigurări că statul român va identifica cea mai bună soluție în vederea reintroducerii consulatului itinerant.
La sfârsitul discursului, părintele Ioan s-a declarat încrezător în întâlnirea care a avut loc astăzi, și a încurajat comunitatea românească să continue să aibă credință în Dumnezeu, pentru a avea apoi forța necesară a îmbunătățirii situației noastre în străinătate.