Vineri, 27 septembrie creștinii ortodoxi l-au sărbătorit pe Sfântul Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul parohiei din Cagliari. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele Ioan și Marian Găină, parohul bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Olbia.
Astăzi, 29 septembrie comunitatea ortodoxă din Cagliari, după slujba Sfintei Liturghi a participat la agapa frățească (n.r. hramul bisericii). Creștinii s-au bucurat de bucatele preparate de gospodinele parohiei și au avut prilejul de a-l sărbători împreună pe ocrotitorul parohiei.
Viața și Martiriul sântului Antim Ivireanul
Sfântul Antim s-a născut în anul 1650 în Giorgia sau Iviria , numindu-se din botez Andrei. Prizonier de tânăr al turcilor a devenit monah pe lângă Patriarhia Ecumenică, învățând carte și arta sculpturii lemnului, a picturii, a broderiei și a caligrafiei. Adus în Oltenia de domnitorul și sfântul Constantin Brâncoveanu s-a dedidat învățării limbii române și a operei tipografiei. Între anii 1691 și 1694 conduce tipografia din București, iar 5 ani mai târziu, în 1699 tipărește primul Abecedar și un Chiriacodromion pentru credincioșii din Ardeal și Bucovina. În anii succesivi tipărește diverse cărți religiose, în limba română, greacă și arabă. În anul 1705 este ales Episcop al Râmnicului, iar trei ani mai târziu Mitropolit al Ungrovlahiei. În anul 1716 este caterisit pentru lupa împotriva opresiunii turcești de către Nicolae Mavrocordat, primul domnitor fanariot.
Nu mult după caterisire, pe data de 27 septembrie 1716 este ucis de turci, prin înecare într-un râu de lângă Adrianopol.
Parohul bisericii Ioan Agape, a transmis atăzi, în zi de mare sărbătoare mulțumiri tuturor credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, dar și celor ce au contribuit la buna organizare a hramului. La sfârșitul sfintei Liturghii, mesajul transmis a fost acela de pace, de iertare a aproapelui și de importanța apropierii de biserică.
”Suntem în Duminica predicilor de pe munte în care Domnul Isus Hristos le spune ucenicilor despre ceea ce înseamnă relația noastră cu aproapele și mai mult decât ne învață cum să-l iubim pe Domnul Dumnezeul nostru iar pe aproapele ca pe noi înșine. Mai mult decât atât Hristos ne spune să-i iubim pe vrășmașii nostri, un lucru care este aproape încredibil, dar din cuvântul Întalt Prea Sfințitului Mitropolit Bartolomeu Anania, iertarea înseamnă îndepărtarea păcatului care îngreunează sufletul omului. Așa și noi, dragi credincioși, trebuie să ne apropiem de cuvântul lui Dumnezeu și să ne călăuzim pașii către iubirea, dragostea și iertarea aproapelui nostru. Să venim în fața Domnului, în biserică și să asistăm la Sfânta Liturghie prin care intrăm în contact direct cu Dumnezeu, care să dăruiește nouă prin trupul și sângele Său, în cadrul Sfintei Împărtășanie putere, speranță și dragostea de care avem nevoie.”