Dacă noi începem sărbătorile de iarnă cu Sfântul Andrei și Sfântul Nicolae, iată că italienii nu știu de Moș Nicolae sau cel puțin nu îl sărbătoresc. Italienii încep sărbătorile de iarnă odată cu L’Immacolata Concezione  (Nașterea Maicii Domnului) ce are loc în fiecare an pe 8 decembrie, iar în tradiții lor  în această zi se împodobește bradul, ritual la care este obligatorie participarea întregii familii.

Una dintre tradițiile italiene de Crăciun este cea legată de presepi, adică ieslele lui Isus care, impreuna cu bradul impodobit nu lipsesc din nicio casa dar nu numai, vor fi intalnite in centrul oraselor, in biserici, scoli si magazine. Reconstruirea ieslei lui Iisus, a adorării magilor, evocarea stelei ce i-a călăuzit devine astfel un mod de a trăi și aprofunda misterul Crăciunului.

 

 

Ziua de 24 decembrie –  Ajunul Crăciunului – este  foarte importanta, italienii încep sărbătorile chiar din această seară. În Ajunul Crăciunului se întâlnesc toți membrii familiei în jurul mesei, își fac cadouri, iar la cei mici vine Moș Crăciun.

Ulterior în ziua de 25 decembrie de Crăciun sau 26 decembrie (în această zi este ziua sfântului Ștefan) o sarbatoresc in sanul familiei. De obicei, totul se organizează din timp pentru masa de prânz sau pentru cină.

Trecerea dintre ani de obicei este sărbătorita in localuri, restaurante sau cluburi. Tradiția italienilor este ca la cina din ultima zi din an sau la prânzul primei zile din noul an să mănânce orice fel de preparate din linte (lenticchea). Această tradiție vine din antichitate, iar lintea pentru ei înseamnă noroc și prosperitate în noul an.

O altă sărbătoare importantă la italienii este Boboteaza (La Festa dell’Epifania) ce are loc pe 6 ianuarie. Această sărbătoare este mai des întâlnită în popor sub numele de Befana care are rolul asemănător Moșului Nicolae din calendarul nostru ortodox. Pe scurt, Befana este o vrăjitoare bună care aduce copiilor cuminți cadouri ce le pune în ghetuțe sau bucăți de cărbune ( o bomboană asemănătoare unui cărbune) copiilor obraznici.

Cam acestea sunt sărbătorile de iarnă importante pentru italieni și doar câteva din frumoasele tradiții și obiceiuri de aici.

 

 

 

Articolul precedentAsociația Culturală ”România Unită” din Olbia creată să reprezinte interesele românilor de pe insulă
Articolul următorAtentie, s-a modificat codul rutier italian privind circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate