Pe 1 Decembrie, de  Ziua Națională, românii de pretutindeni sărbătoresc cel mai important moment din istoria poporului  român. În urmă cu 105 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit România Mare.

Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare.  Peste tot în țară au loc ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor. În catedralele, bisericile și mănăstirile din țară este oficializată slujba specifică” Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc din toate timpurile. La Vâlcea, ceremonia militară a avut loc la Monumentul Independetei iar localnicii  au sărbătorit alături de autoritățile județului. Cultivarea şi cinstirea înaintaşilor, ca valori naţionale, ilustrează gradul de cultură şi civilizaţie al unui popor. Păstrând și valorificând patrimoniul cultural moștenit, doamna Iuliana Radi de la  Biblioteca Publică Bunești din județul Vâlcea a derulat un proiect cultural inedit denumit ,,Povești din Bunești!” care  a fost materializat prin Corpul European de Solidaritate. În cadrul proiectului s-a discutata atât despre trecut, cât și despre viitor. Subiectul principal a fost comuna Bunești, dar și buneștenii.

Organizatorii au urmărit ca prin intermediul acestui proiect, tinerii din localitate să descopere identitatea locală, să reînvie obiceiuri și tradițiile specifice zonei. În cadrul proiectului s-a discutata atât despre trecut, cât și despre viitor. Doamna bibliotecar, Iuliana Radi împreuna cu voluntarii, tinerii din localitate au pus in scena o piesă de teatru emoționantă, „Povestea unicornului singur”, care a adus la viață magia și imaginația într-un mod spectaculos. De asemenea, din dragoste pentru locurile natale, doamnia sa, a amenajat un Muzeu al Satului în care vizitatorii pot vedea obiecte cu o îndelungată istorie, costume tradiționale și lucruri vechi din gospodăriile de altădată. Acest muzeu va transmite tuturor povestea localității Bunești. Despre cele două momente inedite, realizate în lumina Zilei Naționale a României, pe 1 Decembrie 2023, domnul primar Viorel Radi spunea  „O zi în care localitate Bunești își deschide sufletul pentru a crea împreună o nouă pagină a istoriei locale, sub semnul patriotismului și al identității culturale”. Locurile natale sunt locuri sfinte pentru fiecare dintre noi. “Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Cunoașterea istoriei reprezintă o datorie față de strămoșii noștri fără de care un am fi existat, dar este și un element care denotă cultura generală și responsabilitaea fșță de înaintași..Prezentul și viitorul sunt dependente de trecut, prezentul nefiind posibil fără existența generațiilor trecute Nicolae Bălcescu era de părere că Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Dincolo de definițiile oficiale, muzeul este locul unde oamenii dornici de cunoaștere vin pentru a admira obiecte de patrimoniu și a descoperi povești despre trecut.

O vizită la muzeu este asemenea unei călătorii în timp, care ne ajută să înțelegem mult mai bine prezentul. În funcție de specificul său, fiecare muzeu ne poartă într-o lume fascinantă a trecutului, care ne îmbogățește intelectual și sufletește. …..spunea Andreea Mâniceanu, muzeograf Casa Filipescu-Cesianu.

Pe data de 1 Decembrie 2023, la Bunești s-a scris o nouă poveste, una despre oamenii locului care au înțeles să-și cinstească înaintașii, să-și clădească viitorul cu cinste și credință. Alături de oficialitățile locale și locuitori au fost prezente și membrele Ligii Scriitorilor Filiala Vâlcea. Doamna Luci Truușcă – președinta Filialei a recitat o poezie din creația proprie. Ca reprezentantă a Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanul” Vâlcea, am avut bucuria de a  transmite mesajul domnului director, conf. univ. dr. Remus Grigorescu și de a evidenția activitatea și proiectele culturale desfășurate la instituția de cultură vâlceană. Prezent la eveniment , domnul Ilinca Alexandru – ultimul opincar authentic, cum este cunoscut și apreciat, a relatat povestea opincilor care fac parte din patrimonial cultural românesc.

La final, gustul autentic al tradiției românești a fost savurat prin bucate alese, pregătite cu grijă pentru a încânta simțurile participanților.

Zenovia Zamfir

Articolul precedentGheorghe Cârciu, Secretar de stat DRP: „Am sărbătorit Ziua Națională a României într-un turneu maraton de 11 zile și cinci țări, împreună cu membri ai comunităților românești din diaspora”
Articolul următorSă ne amintim cu drag de Ilorian Păunoiu