Sănătatea, un imperativ de care tot muritorul este preocupat să și-o păstreze pentru zilele ce i-au fost date de Creatorul Divin-Bunul Dumnezeu. În România, o țară binecuvântată, posibilitățile atingerii acestui deziderat sunt multiple; găsești leacuri pentru diversele afecțiuni pe tot întinsul țării – la mare sau la munte beneficiind de efectul tămăduitor al apelor minerale, termale cu diverse concentrații de componente chimice ca: sodiu, iod, sulf…, de efectul binefăcător al aerului ozonat, de efectul diferitilor curenți de fizioterapie, sau a procedurilor de kinetoterapie.
Multe persoane, îndeosebi cei din vârsta a treia suferă de afecțiuni reumatologice. Cei care locuiesc în apropierea mării preferă îndeosebi Techirghiolul și stațiunile înconjurătoare, cei din N.Vestul țării au Felixul, cei din N.Estul țării au Vatra Dornei pt. afecțiunile cardiologice asemenea și cei din centrul țării care au Covasna, iar cei din Sudul țării au pentru Afecțiunile reumatologice în principal Herculanele. Fiind din zona Olteniei și având afecțiuni reumatologice, zilele trecute ne-am deplasat la Herculane.
Herculane este un oraș din S.Vestul țării din județul Caraș-Severin, cu una din cele mai vechi stațiuni balneare din România și din Europa, recunoscută și căutată dintodeauna pentru proprietățile terapeutice pe care le au apele și băile sale termale sulfuroase, clorosodice, calcice, ușor radioactive. În drum spre Herculane parcurgi o zonă de-a dreptul magnifică. Intrând în Turnul Severin ești întâmpinat de cursul fluviului albastru-Dunărea ce izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania și parcurgând liniștită 10 state si 4 capitale intră la Baziaș în țara noastră în drumul său către vărsare în Marea Neagră. La Severin poți vedea ruinele Castrului Roman Drobeta care datează de pe vremea Împăratului Traian. Tot aici poți vedea Piciorul podului lui Traian construit peste Dunăre în anii 103-105 de Apolodor din Damasc.
Dunărea trecând prin țara noastră, în drumul ei către vărsare creează o multitudine de peisaje, însă nicăieri mai spectaculoase și impresionante decât în mica porțiune cuprinsă între Munții dintre România și Serbia. Ferecată de Carpați și Balcani, Dunărea cea albastră, mărginită de pereți verticali, stâncoși formează un defileu spumos pe o lungime de 9 Km fiind considerat cel mai frumos defileu din Europa, cu peisaje pitorești, stânci abrupte, cu munți falnici colorați și înmiresmați primăvara de o vegetație luxuriantă cu întinse porțiuni de liliac sălbatic înflorit. Bidiviul albastru nărăvaș și înspumat, panglica de smarald a Dunării va fi strunită spre bucuria navigatorilor prin crearea Complexului Hidro-Energetic Porțile de Fier, o ctitorie a anilor 1964 – 1970 a poporului român în parteneriat cu cel sârb. De-a lungul defileului poți vizita o serie de obiective turistice și culturale precum: Parcul Național Porțile de Fier care include culmile sudice ale munților Locvei și Almajului. Principala atracție a parcului natural sunt porțiunile magnifice cunoscute drept Cazanele Dunării. De asemeni de-a lungul Defileului la 17 Km de Porțile de Fier întâlnești un pitoresc oraș – Orșova, poarta de intrare pe Clisura Dunării, oraș renăscut după ce fusese ADA KALEH înghițit de ape. Orșova situată pe pantele domoale ale munților, pe malul unui golf încântător, cu imprejurimile sale, oferă turiștilor amintiri de vis vizitând Parcul General Ion Dragalina, Biserica Romano-Catolică Neprihănita Zămislire, Mănăstirea Sfânta Ana, Chipul lui Decebal, Cazanele Dunarii, Grota Veterani, Peștera Ponicova, Mănăstirea Mraconia.
Înaintând pe D.N.6 spre capitala Banatului – Timișoara, la 23 Km de Orșova, și printr-un intrând de 5 Km, ajungi în stațiunea balneară Herculane – un orășel al județului Caraș-Severin. Ca poziție geografică, orașul este așezat pe Valea Cernei în zona de Sud-vest a țării la altitudinea de 168 m fiind în apropierea graniței cu jud. Mehedinți și la 25 Km. de frontiera cu Serbia. Concentrația mare a ionilor negativi (între2000-6400/cm cub, face ca aerul la Băile Herculane să rivalizeze cu cel din stațiunea Davos din Alpii Elvețieni, sau cu cel de la Cascada Niagara. Stațiunea Băile Herculane este cea mai veche și populară statiune balneară din România cu regim permanent, frecventată de români și turiști ai Europei, îndeosebi pentru efectele binefăcătoare a apelor sale minerale și hipertermale cu temperaturi între 30-60 grade Celsius, slab radioactive, hipotone, cu diferite concentrații și compoziții chimice, ca sulf,sodiu… care tratează eficient îndeosebi afecțiunile reumatismale, osteo-articulare. Climatul său de depresiune intramontană cu un aer deosebit de ozonat și încărcat cu ioni negativi face posibil efectuarea de tratamente de aerohelioterapie.
Stațiunea Băile Herculane este parte integrantă a Parcului Național Valea Cernei Domogled. Datează conform atestatelor documentare din anul 153 e. n. Bazele acestei stațiuni au fost puse de romani acum 1870 de ani conform unei tabule votive din Băi: „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pompeius Haemus…” trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severinus. Ei au ridicat acest punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. Romanii impresionați de puterea tămăduitoare a apelor de aici, le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Mărturie acestor consemnări stau numeroasele vestigii descoperite precum: apeducte, statui, monede sau tabule votive. Reconstrucția și modernizarea băilor actuale a început în anul 1718 pe timpul dominației austriece și a continuat până în zilele noastre. Hoteluri somptuoase ca Minerva, Afrodita, Diana, Domogled, Dacia, Roman,… s-au ridicat încă din vremea anilor 1970 în preajma muntelui Domogled, iar cele din timpurile mai vechi de pe versanții Cernei au intrat în reconstrucție și modernizare. Noul Hotel Dacia a intrat din 1996 în Lanțul Hotelier „Continental Hotels”.
Mulți întreprinzători au investit aici ridicând o pleiadă de hoteluri particulare, pensiuni, case de vacanță pentru cei ce își caută sănătatea la prețuri pentru fiecare după cum îl ține buzunarul. Obiectivele turistice de la Herculane ca: Baia Romană, Centrul Istoric Imperial, Izvoarele cu ape minerale și termale, Cascada Vânturătoarea, Cheile Feregari, Pecinișcăi sau Tosnei, atrag anual zeci de mii de turiști români și străini. Pensionarii veniți la tratament beneficiază de servicii complecte: cazare, masă, asistență medicală și tratament corespunzător funcție de diagnostic la prețuri accesibile lor pentru tratamentul prescris cu apele sulfuroase de aici, cu proceduri de fizioterapie și kinetoterapie. Personal, am simțit doar după 5 ședințe de tratament efectele binefăcătoare a acestor ape dătătoare de viață. Domnul Doctor Cârdu Iancu – Medic Principal B.F.T., un expert în reumatologie, după un consult amănunțit, prin procedurile prescrise m-a pus rapid pe picioare. Cabinetul sau – un adevarat muzeu de artă, te încântă în aceiași măsură ca și competența sa profesională.
După:
– Bună ziua, Domnule doctor!, aruncând o privire concentrată asupra figurii sale impunatoare, impozante ce impunea ascultare și respect de la bun început, nu m-am putut abține și i-am zis:
– Domnule doctor, după cum se vede, dumneavoastră pe lângă faptul că sunteți un mare doctor, sunteți și un mare artist!
– Mă flatați doamnă!
– Acesta nu este doar un compliment, este o constatare reală!, și mi-am îndreptat privirea și la peretele din spatele său. Am plecat încântată de o asemenea somitate. Cautați-l, nu veți regreta!, căci și echipa sa de asistente care aplică tratamentele prescrise este de asemeni la înălțime. După 5 zile de tratament am început să colind prin stațiune. Tentații la tot pasul pentu suveniruri. Am rămas uimită de faptul că într-o asemenea stațiune cu greu găsești un bancomat, iar de o bancă nici vorbă, ar trebui să mergi la Orșova. Ce ziceți, Domnule Primar?
Margareta și Ion Saimac