Printre luceferi și printre stele mii – Ion Oprescu

113

Fiecare etapă a vieții noastre poate fi o călătorie unică.  Orice eveniment, întâmplare, ne fac ceea ce suntem, ne oferă șansa de a face lucrurile diferit. Orice schimbare, fie ea foarte mică, poate reprezenta un nou început.. Zilnic avem șansa de a deveni mai buni. Niciodată  nu este prea târziu să ne redescoperim, să progresăm, să dăm un alt sens vieții noastre, să evoluam. Într-o efervescență creatoare mi-a fost dat să-l cunosc pe domnul Ion Oprescu, un poet al iubirii, un Om dăruit de Bunul Dumnezeu cu un talent deosebit. După lansarea primului volum de poezie, „Iubirile de altădată”, care a fost bine primit de cititorii și iubitorii de frumos, domnul Oprescu ne surprinde în mod plăcut cu o nouă lucrare, cu versuri și cuvinte alese. Balsam pentru suflet este poezia în opinia cunoscătorilor, leac pentru rănile provocate de dragoste, spun îndrăgostiții, poezia e cânt, poezia este dor. Poezia scrisă de domnul Ion Oprescu te impresionează prin cuvintele frumoase și alese, prin muzica versurile, prin povestea pe care o transmite cititorului. Pe cât de simplă pare, pe atât de complexă este creația poetului Ion Oprescu. Iubirile de altădată, trăirile de la vârsta maturității, natura, soarele și luna, martori tăcuți ai marilor iubiri, sunt frumos descrise de poet.

În nopți pierdute-n așteptare,
Nici luna n-a ieșit din nor,
Iar vântul trist de pe cărare
A-nchis petalele la flori.
 
Se pierd priviri și timpul trece,
Încet apare-o nouă zi,
Un suflet abătut și rece,
Doar dragostea îl va-ncălzi.
 
Iubirea scrie, mii de file
Pe sufletul aprins de dor,
Speranțele se trec cu zile
Pierdute-n șirul anilor… poezia „Zorii inimii”.

Versurile acestea exprimă iubire, tristețe, dar și speranțe. Poezia domnului Ion Oprescu este o modalitate de a transmite emoții, bucurii, este expresia sentimentelor și gândurilor profunde. „Să contemplezi cerul de vară Înseamnă poezie, deși nu una în cărți regăsită. Adevăratele poeme evadează din cuvinte.” – Emily Dickinson

Tema primordială în poezia domnului Oprescu este iubirea.

„Un poet este o ființă nefericită a cărui inima este sfâșiată de suferințe secrete , dar ale cărui buze au menirea ciudată de a transforma gemetele și strigătele într-o frumoasă muzică …Lumea se adună în jurul poetului și îi spune :”Cântă-ne din nou”, ceea ce echivalează cu, „Fie ca noi suferințe să îți biciuiască sufletul”. – Soren Kierkegaard

Dincolo de versurile frumoase, domnul Ion Oprescu te impresionează prin modestia și smerenia sa, prin zâmbetul candid și privirea pătrunzătoare. Alături de soție, copii și nepoți trăiește o frumoasă poveste de iubire și împlinire. Chiar dacă a început să publice cărți la maturitate, poeziile domniei sale au un parfum și farmec aparte. Ele au trecut testul timpului, autorul a scris dintotdeauna dar le-a publicat, la început pe pagina sa de socializare, atunci când a fost sigur că sunt bune.

Soare în sufletul meu
Ai fost și rămâi mereu,
Raza ta astru iubit
Mi-a dat vieții răsărit.
 
Sens și cale spre iubire
Gust plăcut de fericire,
Lumină încântătoare
Balsam rănii care doare… poezia – Rază de soare.

Dar poezia nu este doar dragoste, flori, zâmbete, ea înseamnă și lacrimi, dorință, pasiune și de aceea puțini au privilegiul de a-i descoperi puterea.

De nu erai, te căutam prin galaxii
Printre luceferi și printre stele mii,
Prin căi lactee și nebuloasă,
Unde răsari steluța mea frumoasă!
 
Te așteptam să crești, o veșnicie,
Să te-nvelești cu-a soarelui mândrie,
Să-ți pună luna-n părul tău sclipiri,
Culori și valuri de iubiri!
 
Rugam sărutul mărilor întinse,
Lumina stelelor aprinse,
Să-ți pună-n ochi și în privire
Culori, blândețe și iubire! … poezia – De nu erai.

Noul volum intitulat sugestiv „Iubirea, cântec și poveste”, ne demonstrează că pentru domnul Ion Oprescu, poezia este, viața însăși.

Felicitări !

 

Zenovia Zamfir

Articolul precedentCRÂMPOŞIE AROMATĂ – SOI NOU PENTRU OBŢINEREA VINURILOR ALBE AROMATE DE TIP “MUSCAT”
Articolul următorGhidul de identitate vizuală al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni