„Condeierii” știu bine că în fiecare ultimă zi de vară (31 august), în România se sărbătorește limba noastră cea română! La fel peste Prut, în Republica Moldova (Basarabia)!

La fel ca în 2022, conducerea filialei UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu” și-a trimis „delegația” care s-o reprezinte la poalele munților Cozia: Valerica Predescu, Christine-Bernadette Rousseau, Ana Vasile, Maricela-Paraschiva Buicescu, Marian-Teodor Popescu și Paulian Buicescu; prin on line, au participat: președintele Vivi-Viorel Pintea, vicepreședintele George Tulea, liderul comitetului director, Rodica-Felicia Matei și Margareta-Mariana Saimac, membru UZPR-Olt.

„Delegația” noastră a fost întâmpinată de colegii „găzduitori”-subfiliala UZPR-Călimănești, „Mirajul Oltului”: Tiberiu Zamfir-coordonator, Elena Manda-secretar, Constantin Geantă, Violeta Cîrstea-Scrociob.

Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități de la „Centrul Național de Informare Turistică” din Călimănești, începând cu ora 14,00, până peste ora 16,00…

Moderator, a fost scr. jr. Zenovia Zamfir, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

Activitatea a fost deschisă de prof.Constantin Geantă, în calitatea de director al trustului de presă „Mirajul Oltului”. Dânsul a făcut un scurt istoric, începând cu anul 2010, când împreună cu prof.Paulian Buicescu, a pus bazele primei reviste: „Mirajul Oltului”, apoi „după 20 de ani” primind un articol de „drum bun” de la președintele UZPR, Doru-Dinu Glăvan și dreptul de a publica sub sigla UZPR, soțiile celor doi (Elena Manda și Maricela-Paraschiva Buicescu), au fondat revista „Cozia și Oltul”, apoi „Cozia Literar-artistică” și „Cozieni de ieri și de azi”. Directorul Geantă a prezentat-tipărit în revistă-articolul zilei, semnat de colega Maricela-Paraschiva Buicescu.

Dna. moderator, l-a invitat pentru a completa cu ceva amintiri „uitate”, pe Paulian Buicescu, care a amintit de „zorii presei coziene” datorită colegului Tiberiu Zamfir prin revista „Glasul Coziei”; acolo am colaborat mulți „cozieni”! Paulian Buicescu, a mulțumit și trustului de presă vâlcean „INTOLL PRESS”, reprezentat de directorul Simion-Petre Cichirdan, pentru fructuoasa colaborare!

A fost invitat la cuvânt, coordonatorul subfilialei, Tiberiu Zamfir.Dânsul a promis să reia publicarea revistei „Glasul Coziei”, evident sub sigla subfilialei UZPR!

A urmat directorul „INTOLL PRESS”, Simion-Petre Cichirdan, care și-a manifestat disponibiltatea de a colabora cu jurnaliștii cozieni și cu UZPR-Olt, prin dnele. Maricela-Paraschiva Buicescu și Ana Vasile.

A fost invitată să vorbească poeta Luci Trușcă, președinte al filialei LSR-Vâlcea, care a pus accentul pe o mai strânsă colaborare între creatorii-condeieri!

A fost invitat să ne vorbească arht.Vasian Mircescu-membru UZPR-Vâlcea, care prin articolele sale, prin munca de redactor, a ajutat la „arhitectura” revistelor! Uneori și cu bani…

Moderatoarea a invitat-o „la cuvânt” pe dna.prof.filolog Marinela Belu-Capșa, care ne-a povetit de „războiul pacifist” pe care l-a dus zeci de ani în legitimă apărare împotriva „siluirii” limbii române! Una dintre bătălii, chiar în Academia Română!

Dna.moderator „a simțit-o” pe colega Ana Vasile că vrea să completeze și i-a dat cuvântul. Dânsa ca vechi prof.de limba română a susținut eforturile pentru acuratețea limbii române!

A fost invitat prof.cmd.Gheorghe Gavrilă, care ne-a spus că dânsul ca director, a cerut tuturor profesorilor de la orice disciplină să nu admită greșeli de ortoepie sau ortografie!

Invitat fiind, a vorbit și scriitorul Nicolae Ghinoiu, care și-a maifestat bucuria că observă o foarte bună colaborare între creatorii-scriitori și cei jurnaliști!

Moderatoarea a propus-pentru o destindere culturală-un moment teatral de comedie, invitând-o pe colega Valerica Predescu. Dânsa ne-a recitat p poezie creație proprie despre limba română, apoi ne-a bucurat spiritual în dulcele grai maramureșan!

A fost invitată să vorbească Christine-Bernadette Rousseau, directoarea revistei noastre „Popas Jurnalistic și Literar-artistic”. După ce a făcut un nou apel pentru trimiterea de articole, ne-a prezentat cu bucurie faptul că a atras la revistă câțiva scriitori și jurnaliști francezi!

A fost invitat și colegul Marian-Teodor Popescu, care ne-a făcut mărturisiri despre limba noastră, încât lacrimile sale de bucurie, le-au declanșat și pe ale unora dintre noi…

Părintele Veniamin Luca, Starețul Mânăstirii Cozia, a invitat participanții la trapeză ca să se împărtășească și din cele ale Martei, într-o agapă creștină!

     A consemnat, Ana Vasile, UZPR-Olt.

Articolul precedentÎntâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Miami, vineri, 1 septembrie 2023
Articolul următorParticiparea la cea de-a 110-a convenție a Bisericilor Baptiste Române din SUA și Canada