C.A.R.T.E. – universul copiilor din diaspora românească, proiect realizat de Biblioteca Prichindeilor

117

Biblioteca Prichindeilor se bucură în perioada iunie – noiembrie 2023 de organizarea unei achiziții de noi cărți valoroase, atent selecționate, în limba română, și organizarea unor ateliere de joacă și lectură în cadrul comunităților deja conturate în jurul bibliotecilor din cele 14 centre europene participante.

C.A.R.T.E este propunerea prin care Biblioteca Prichindeilor își dorește să aducă plus valoare în viețile românilor din diaspora prin coagularea unei Comunități în jurul cărților pentru copii, crearea unor Ateliere de joacă și lectură, prin apropierea de Rădăcini, garantând Timp de calitate împreună și contând pe Excelența lingvistică și didactică a bibliotecarelor implicate.

Proiectul C.A.R.T.E. va debuta în luna august 2023 în 14 dintre sediile bibliotecii prin colaborarea cu Education Studio Finlanda, cunoscut pentru crearea de materiale didactice sub brandul „Zmeișorii”, care va concepe 2 ateliere croite pentru nevoile comunităților bibliotecilor participante și spre bucuria copiilor care vor lua parte la activități creative și creatoare, pornind de la cărți.

Biblioteca Prichindeilor a prins rădăcini la debutul lui 2021, la Praga, la ideea Anei Engrth Răduleț, iar în prezent a devenit o rețea de împrumut de carte solidar pentru copiii din diaspora, având 17 filiale în 13 țări europene.

Fiecare dintre cele 21 bibliotecare implicate astăzi în dezvoltarea comunităților de cititori în jurul Bibliotecii Prichindeilor are responsabilitatea de a îngriji stocul de carte achiziționat fie din resurse proprii sau contribuții din comunitate, fie prin sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, și de a căuta creativ forme de a atrage micuții cititori către limba maternă.

Împrumutul cărților este gratuit, cum de asemenea, gratuită este participarea doritorilor la evenimentele de joacă și lectură organizate periodic în fiecare dintre locațiile bibliotecii.

Existența rețelei Biblioteca Prichindeilor a afectat până acum pozitiv și în mod continuu viețile a peste 1000 de familii, care fie au împrumutat cărți, fie au participat la evenimentele de joacă și lectură, fie, de cele mai multe ori, ambele. Peste tot acolo unde ea a fost înființată, Biblioteca Prichindeilor funcționează în tandem și complementar școlilor românești din diaspora, oferind un fond narativ esențial dezvoltării și diversificării lingvistice. În acele cazuri în care comunitățile de români pot conta doar pe cursuri online de limbă și cultură română, Biblioteca Prichindeilor vine în întâmpinarea micuților. De asemenea, Biblioteca Prichindeilor creează contextul întâlnirilor recurente, iar prin participarea ambilor – părinți și copii – pe întreaga durată a întâlnirilor de joacă și lectură, abilitează transferul cultural de la o generație la cealaltă.

Sursa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

 

Articolul precedentSperanțe renăscute – Liga Scriitorilor Filiala Vâlcea
Articolul următorCINE SUNTEM NOI?