Gheorghe CÂRCIU: În prezent, pe lângă comunitățile istorice de români din vecinătatea României, există peste 5 milioane de cetățeni români în afara granițelor

329

GHEORGHE – CARCIU – Secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni și AURELIAN MIHAI – Fost Deputat în Parlamentul României, au participat la emisiunea Realitatea Politică de la postul național KAPITAL TV.
Întrebat fiind care sunt prioritățile sale în acest mandat Gheorghe Cârciu a afirmat că situația României, din punct de vedere al numărului cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-a schimbat substanțial în ultimii ani, în contextul globalizării, a creșterii mobilității la nivel mondial, urmare a mai multor valuri de migrație.
Astfel, în prezent, pe lângă comunitățile istorice de români din vecinătatea României, există peste 5 milioane de cetățeni români în afara granițelor țării, această cifră reprezentând peste 25 % din numărul total de cetățeni ai României. Din această perspectivă, DRP va trebui să contribuie la prezervarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a acestora și să se consolideze ca partener de încredere pentru românii din străinătate pentru a ajunge la un viitor unde românii prosperă, în securitate și libertate, oriunde s-ar găsi ei, unde identitatea, tradițiile și cultura românească ar trebui să înflorească în comunitățile istorice.
Angajarea statului în sprijinul acordat romanilor din afara granițelor tarii ar trebui să vizeze ca ei să aibă drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.
Voi avea ca punct de reper realitatea obiectivă potrivit căreia DIASPORA ESTE ROMÂNIA și, în concordanță cu acest aspect esențial al definirii și promovării identității naționale, să substanțiez principiul non-discriminării prin politici eficiente gândite și corelate în interesul celor din afară, pornind de la considerentul că interesul lor este sinonim cu interesul României. Am trăit o lungă perioadă de timp în Franța și am avut posibilitatea să identific principalele paliere pe care ar trebui să se axeze finalitatea sprijinului acordat românilor din afara frontierelor țării., a mai declarat acesta în cadrul emisiunii.

Articolul precedentBazar de mărțișoare românești în Grecia
Articolul următorÎntâlnire online între directorii de învățământ din Sectorul 2