Românii din Olbia așteptați să ia Lumina Sfântă

311

Departe de casă, în Sardinia, românii din nordul insulei sunt așteptați în noaptea Învierii să își umple sufletele cu Sfânta Lumină. Începând cu orele 17:30, românii creștin ortodocși sunt așteptați la Slujba Învierii Domnului nostru Isus Hristos, la parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Olbia.

Slujba va avea loc în biserica ”San Vittore”, din Olbia. 

Mâine, 2 mai, începând cu orele 10:30 se va săvârși Vecernia Învierii (a doua Înviere).

Pentru buna desfășurare a slujbei, toți credincioșii sunt îndemnați să poarte mască de protecție și să respecte distanțarea impusă de autorități.

MĂRTURIA PATRIARHULUI DIODOR I (1923- 2000) AL IERUSALIMULUI DESPRE APARIȚIA SFINTEI LUMINI

”După ce se sting luminile, mă plec și întru în prima încăpere a Mormântului.
De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a mormântului , unde a fost așezat trupul lui Hristos . Acolo îngenunchez, cu sfântă frică și rostesc rugăciunile rânduite, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor, după aceea aștept.
Uneori se întâmplă să aștept câteva minute, dar, de obicei, Minunea se săvârșește îndată ce rostesc rugăciunile.
Din miezul pietrei pe care a stat trupul lui Hristos, o Lumină ne definită iese afară .
De obicei are o culoare albastru – deschis, dar culoarea se poate schimba și ia multe nuanțe diferite. Nu se poate zugrăvi în cuvinte omenești.
Lumina iese din piatră ca și cum ar ieși dintr-un lac. Piatra Mormântului arată ca și cum ar fi acoperită de un nor umed, dar este Lumină.
Această lumină se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă numai placa de pe Mormânt, în timp ce alteori umple de lumină tot baldachinul, încât oamenii care stau afară și privesc înăuntru văd cum toate sunt pline de lumină.
Această lumină nu arde. Niciodată nu mi-a ars barbă în cei 16 ani de când sunt Patriarh în IERUSALIM și am primit Sfânta lumină.
LUMINA are o structură diferită de cea a unei lumini obișnuite, care arde într-o candelă.
Într-un anume loc, LUMINA se ridică în sus și alcătuiește un stâlp, a cărui flacără are o natură diferitâ, astfel încât îmi este cu putință să-mi aprind lumânările de la Ea.
După aceasta împart LUMINA tuturor celor care se află în Biserică…
Trăim multe minuni în bisericile noastre, și minunile nu sunt ceva străin pentru noi, însă nici una din aceste minuni nu are puterea și simbolul sfintei lumini.
minunea este o Taină Dumnezeiască.
Preschimbă ÎNVIEREA LUI HRISTOS în ceva atât de viu pentru noi, ca și cum s-ar fi petrecut cu câțiva ani în urmă…..
Mă aflu la Ierusalim din 1939 și am venit aici la vârsta de 15 ani. Am urmărit Slujba de Pogorâre a SFINTEI LUMINI în toți acești ani, asa că sunt martor ocular al minunii de 61 de ori.
Pentru mine nu se pune întrebarea dacă cred în minune sau nu.
ȘTIU CĂ ESTE ADEVĂRATĂ!”

(PATRIARHUL DIODOR AL IERUSALIMULUI)

Articolul precedentNoi imagini cu Biserica Ortodoxă din Olbia
Articolul următorSfințirea pietrei de temelie a primei Biserici Ortodoxe din Olbia