De  #ZiuaCulturiiNaționale
Biblioteca Naţională a României  în parteneriat cu  Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din București, în colaborare cu Scoala de Limba Romana Dacia din Atena și Acharnes , Școala Internațională de Limba Română Dacia- Cursuri Online, Asociaţia Interculturală Româno-Elenă  DACIA și Scoala Romaneasca „Nicolae Iorga”, Liverpool,  Scoala românească „Nicolae Iorga” Birmingham organizează evenimentul FEȚELE CULTURII, VOCILE DIASPOREI.
?  Evenimentul  va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00 (ora României) și va putea fi urmărit în direct pe platforma Zoom și ulterior pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale a României, Asociației Dacia, Școlii Nicolae Iorga.
?? Alături de doamna Carmen Mihaiu, Director General al Bibliotecii Naționale a României, doamna Daniela Popescu , Președinte al Asociației Româno-Elene Dacia ,  și dna Florina Stoica, fondator al  organizatiei Learning and Development Multicultural Centre Liverpool si coordonatorul Scolilor Romanesti „Nicolae Iorga” vor fi prezenți Domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, și domnul Ovidiu Burdușa, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care vor adresa mesaje cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Invitații noștri sunt copii și tineri români ce învață pe meleaguri străine, dar care n-au uitat țara, limba și cultura din care provin, și care, în ciuda distanțelor fizice ce îi separă de România, sunt totuși aproape cu gândul și simțirea.
? În cadrul evenimentului, Biblioteca Națională a României va prezenta câteva documente prețioase din cadrul colecțiilor sale speciale, care pun  în lumină specificul cultural românesc, reflectat în pagini de carte, constituind mărturii ale evoluţiei culturii scrise în ţara noastră, cu o mare însemnătate pentru formarea și dezvoltarea limbii române literare.
? Doamna Carmen Mihaiu, Directorul Bibliotecii Naționale, va aduce un omagiu lui Eminescu, citind elevilor prezenți un fragment din publicistica sa, invitându-i, totodată, să nu-și uite rădăcinile și să se simtă mândri de a fi români oriunde s-ar afla.
Tot despre Eminescu, despre scriere și contextul cultural al epocii în care acesta a trăit, va vorbi și domnișoara Ana Bratu, elevă în cadrul Colegiului Național Gheorghe Lazăr, sub coordonarea domnului profesor Sorin Margărit.
??? Și pentru că, indiferent de distanța fizică, cultura va reprezenta întotdeauna o punte ce leagă oamenii unii de alții, elevi și profesori români din diferite colțuri ale lumii vor recita, pasând ștafeta de la unii la alții, cele 98 de strofe ale poemului Luceafărul, într-o înlănțuire de voci și  de emoții.
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an, la data de 15 ianuarie, data fiind aleasă ca semn de prețuire față de poetul național al românilor, Mihai Eminescu. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit oficial Ziua Culturii Naționale în noiembrie 2010.

Articolul precedent“Te spun lu’ mama, lasă”
Articolul următorGânduri rāzlețe dintr-o înserare de ianuarie, de Alexandra Firiță