Asociația Interculturală Italia-Romania ”Cuore Romeno” din Oristano a implementat în perioada iulie- decembrie proiectul ”Sarò”, care a urmărit să consolideze relațiile sociale și culturale dintre comunitatea locală și cea românească, prin intermediul unor activități culturale care au avut loc în Sardegna.

Prin intermediul unor serii de ateliere, expoziții, conferințe și spectacole, proiectul a avut ca scop crearea unui itinerar pentru descoperirea tradiției sarde și analogiile sale cu cultura română. Proiectul a fost structurat astfel încât să favorizeze exprimarea și promovarea bagajului cultural al cetățenilor care trăiesc în teritoriu. 

În cadrul proiectului au fost organizate ateliere de ceramică la care participanții au învățat tehnici de pictură și de modelare, dar și cum să decoreze un vas. Participanții au putut asista la sesiuni de informare organizate de artiști în ceramică sarzi și români, care le-au furnizat informații despre procesul de realizare al vaselor de ceramică și despre tehnicile de pictură.

Fotografie din cadrul evenimentului organizat în Cagliari
Fotografie din cadrul evenimentului organizat în Cagliari

În cadrul proiectului a fost organizată o seara interculturală de muzică sardă și românească, la Cagliari, unde au participat membrii ai comunității din sudul insulei. Evenimentul a debutat cu un moment muzical organizat de DJ Palitrottu, urmat de momente muzicale și recitaluri de poezie în limba sardă și română susținute de următorii artiști: Ivana Busu, Valentina Sulas și Cristina Maxim.

Proiectul ”Sarò – Itinerar participat pentru descoperirea tradițiilor, cunoștințelor, meșteșugurilor antice, poveștilor și analogiilor dintre cultura sardă și cultura română” a fost concluzionat în prima săptămână a lunii decembrie, în Oristano. 

Mai multe informații despre proiect și activități pot fi găsite pe pagina de Facebook a Asociației Interculturale Italia-Romania ”Cuore Romeno” sau pe website-ul asociației.

 

Articolul precedentRomânii din Italia: probleme structurale și dinamici socio-economice după pandemia cu noul Coronavirus
Articolul următorCoronavirus Romania astazi