În zilele de 5 și 6 decembrie cetățenii români din străinătate și din țară sunt chemați la urne să își aleagă reprezentanții din Parlamentul României. La două luni de la alegerile locale românii își vor exercita din nou dreptul la vot, într-un moment special, marcat de criza sanitară Covid19, cu care ne confruntăm de la începutul anului 2020. Aceste alegeri sunt cu atât mai special cu cât partidele și candidații aflați în cursa electorală trebuie să demonstreze capacități speciale pentru gestionarea problemelor și consecințelor sociale și economice generate de pandemie. Rata șomajului ridicată în rândul tinerilor, problemele economice datorate restricțiilor impuse în scopul reducerii numărului de infectați dar și conflictele sociale care derivă ca urmare a sosirii primelor doze de vaccin și începerii campaniei de vaccinare anti-Covid19 sunt printre cele mai importante probleme pe care noul Parlament și Guvern va trebui să le rezolve.

”De ce sunt atât de importante aceste alegeri?” sau ”Vor reuși noii aleși să rezolve aceste probleme?” sunt întrebări la care dorim să răspundem în prezentul articol. Interviul invitatului nostru este redat mai jos.

Mihai Daniel Manda este cetățean român din Italia iar în acest an a candidat în Vâlcea, în județul natal pentru pentru funcția de consilier județean din partea Partidului Național Liberal.

De ce sunt atât de importante aceste alegeri pentru România?

Aș începe prin a menționa că toate alegerile sunt importante și nu doar cele Parlamentare sau cele de anul acesta. Votul este un drept al nostru, al tuturor și cred că este cel mai important instrument de care cetățeanul se poate folosi pentru a schimba o clasă politică sau o situație cu care nu se regăsește. Am observat în ultimii ani o maturizare socială și politică a românilor, ceea ce mă bucură. Am asistat sau am fost părtași la evenimente care au schimbat complet scena politică și am înțeles că voința și unitatea generează rezultate pozitive și schimbări extraordinare.

România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică și de oameni pregătiți să înfrunte cea mai dură criză de după 2008. Criza prin care am trecut și care încă ne afectează ne-a demonstrat că suntem nepregătiți, iar asta nu trebuie să se mai întâmple în următorii ani. Așa cum aminteați, mandatul 2020-2024 este caracterizat de dinamici sociale și economice fără precedent pe care aleșii noștri vor trebui să le înfrunte și pentru asta este important să alegem în acele funcții profesioniști care să știe cum să gestioneze criza.

Sunteți satisfăcut de cum a gestionat Guvernul Orban criza Covid19?

Vreau să vă amintesc că Guvernul Orban a fost unul din cele mai stabile din ultimii ani și a fost investit după nenumărate tentative de guvernare social-democrată, nu mai lungi de câteva luni fiecare. Mai trebuie clarificat un alt aspect. Criza nu este doar în România și din păcate am asistat cu toții la colapsul unor sisteme medicale mult mai mari și mai bine pregătite decât cel românesc. Situația a fost dramatică pentru toți, dar vă pot mărturisi că în puținul nostru am reușit să gestionăm criza onorabil. Am fost încă de la început de acord cu restricțiile impuse și totodată primul care a contestat relaxarea lor prematură. Consider că măsurile au fost luate așa cum a trebuit, dar adesea au fost cetățenii cei care nu au crezut în virus și au interpretat măsurile luate ca fiind împotriva și nu în folosul lor. Dar astăzi, rememorând momentele de la începutul anului mă declar satisfăcut de ce a făcut guvernul, dar repet trebuie să nu uităm de resursele pe care le avem și de sistemul medical din România.

Credeți că sistemul medical din România este unul european?

Depinde unde ne uităm. În România este încă vizibilă Europa celor trei viteze. Dacă ne referim la marile orașe aș putea afirma că da, avem spitale ca în Europa. Dacă ne referim la spitalele din provincie situația se schimbă. Din păcate sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă generală pe care o asociez unei conduceri competente și finanțărilor consistente. Spitalele nu trebuie să mai fie gestionate de manageri numiți politici, ci de oameni capabili, cu cunoștințe solide de management spitalicesc. O altă problemă pe care am identificat-o în sistemul medical românesc este lipsa atenției acordată pacientului. Medicii noștri trebuie să învețe că pacientul este cel mai important și că serviciile trebuie să îi fie furnizate indiferent de statutul socio-economic, vârstă sau rasă.

Infrastructura spitalicească este, de asemenea, importantă și necesită investiții majore care să conducă la uniformizarea spitalelor din regiuni sau medii diverse.

Pentru rezolvarea acestor probleme soluțiile sunt legate de aspectele financiare și de personal. România are avantajul de a avea peste 3 milioane de români în străinătate, din care zeci de mii de medici care au plecat în ultimii ani. Știm cu toții motivele plecării, dar vă pot mărturisi că sunt mulți care ar dori să se întoarcă. Statul român și noii guvernanți ar trebui să profite de acest avantaj și să elaboreze politici care să favorizeze reîntoarcerea acestor oameni cu experiență în România.

Ați candidat la alegerile județene, dar partidul dvs. nu a câștigat alegerile. Sunteți în continuare motivat și interesat de viața politică din România?

Da, așa este, am candidat pentru poziția de consilier județean la Vâlcea, dar Partidul Național Libera nu a ieșit câștigător. Asta a fost voința cetățenilor, exprimată prin vot, pe care nu pot decât să o respect.

Vă mărturisesc că nu m-am demotivat deloc în urma acestui eșec politic, ba din contra sunt mai motivat ca oricând să îmi reprezint cetățenii și să le fiu aproape. Sunt în continuare interesat de viața politică și încerc să fiu cât mai prezent în realitatea românească națională sau locală și să contribui la îmbunătățirea condiției românilor. Peste patru ani voi candida din nou și voi demonstra cu siguranță, atât eu cât și partidul din care fac parte maturitate politică, consecvență și dedicare. Până atunci nu voi ezita să critic sau să condamn acțiunile sau proiectele irelevante sau fără impact pozitiv implementate la nivel local sau național, indiferent de partidul sau persoana politică care le implementează.

Sunteți încrezător în candidați și în Partidele din România?

Am văzut tot mai mulți tineri implicați în politică și asta este o chestie care mă bucură. România are nevoie de tineri și de profesioniști și mai puțin de o politicieni corupți. Am văzut mulți cetățeni din străinătate implicați în viața politică și cred că acesta este un aspect foarte pozitiv. România și românii trebuie să înțeleagă că cetățenii din străinătate sunt un potențial imens pentru țară și pentru comunitățile locale. Aceștia trebuiesc încurajați să se întoarcă în România și motivați să își implementeze ideile și proiectele.

Revenind la întrebarea dvs., da, sunt satisfăcut de candidații acestor alegeri parlamentare. Partidul Național Liberal a promovat mereu tinerii și profesioniștii, iar realegerea lor ar însemna un alt pas înainte pentru stabilitatea politică a României. Guvernul PNL a demonstrat în ultimul an determinare și perseverență și a reușit să lanseze sau să concluzioneze proiecte vitale de infrastructură, a gestionat o criză sanitară foarte dificilă și va fi capabil să gestioneze criza economică asociată acestei pandemii.

 

Ce îi îndemnați pe români astăzi, cu o zi înaintea deschiderii urnelor în diaspora și două zile a celor din România?

Așa cum am mai spus-o votul este un drept și un instrument pe care îl putem folosi o dată la patru ani pentru a genera schimbarea. Îi îndemn pe români să meargă la vot, indiferent de partidul sau candidatul pe care îl simpatizează. Prezența fiecăruia dintre noi este importantă, deoarece un întreg fără părți nu există. Un alt aspect important de menționat este atenția pe care cetățenii care votează trebuie să o acorde răspândirii noului Coronavirus. Îndemnul meu este acela de a fi responsabili și de a respecta cu strictețe recomandările autorităților astfel încât să ne bucurăm de un proces de vot fără incidente și creșterea numărului de cazuri. Aceste măsuri însă nu trebuie să ne împiedice sau să ne limiteze dreptul de a alege.

Dragi români, fie că vă aflați acasă sau departe de ea, mergeți și votați, conștienți că sunteți un motor al schimbării.

Articolul precedentAlegeri Parlamentare 2020
Articolul următorSfânta Muceniță Filofteia sărbătorită în parohia Olbia