Votul în diaspora, o șansă pentru o Românie mai bună!

252

De ce este important votul?

Exercitarea dreptului la vot, la fel ca și separarea puterilor în stat sau libertatea de gândire sunt caracteristici inerente ale regimului democratic, fără de care am trăi într-o altă formă de guvernământ.  Democrația instaurată în România la începutul anilor ’90 a garantat cetățenilor români drepturi și libertăți fundamentale. Participarea la viața politică reprezintă esența democrației, iar drepturile garantate de aceasta sunt conexe responsabilităților individuale. Exercitarea votului și alegerea candidatului reprezintă drepturi fără de care o societatea democratică nu poate funcționa. Votul reprezintă un drept, iar toate drepturile noastre provin din existența noastră ca oameni și apartenența la o națiune. Ignorarea importanței votului generează alterarea proceselor democratice, iar așa cum istoria ne-a învățat, anularea principiului separării puterilor în stat poate fi o chestiune de zile.

Contestarea votului sau lipsa participării reprezintă un gest antisocial care te exclude din societatea din care pretinzi că faci parte. Fără vot, societatea în care trăim și drepturile de care ne bucurăm s-ar dezintegra iar funcționarea ei (n.r.- a societății) ar avea de suferit.

Prin urmare, voi veți merge la vot?

De ce este important să mergem la vot? Iată patru motive pentru care prezența la vot este importantă în diaspora.

  1. Politicienii români nu au luat în serios, până acum, cu mici excepții importanța diapsorei în procesul electoral, deci este timpul să ne facem vocea auzită!
  2. Vrem o Românie normală, atunci este de datoria noastră să mergem la vot, astfel vom reuși să schimbăm în bine țara în care la un moment dat ne vom întoarce.
  3. Le dorim binele celor rămași acasă? Atunci trebuie să le fim parteneri în procesul electoral. Distanța nu ne mai este un impediment, acum avem posibilitatea de a vota în diaspora.
  4. Au fost depuse eforturi remarcabile de către autoritățile române pentru deschiderea secțiilor de vot, deci este șansa noastră să demonstrăm că și noi suntem alături de ei și construim împreună România normală pe care o visam.

Dacă aceste patru motive nu te-au determinat să mergi la vot, gândește-te că acasă, în România altcineva poate decide pentru tine.

Votul din diaspora și importanța participării la turul II.

Diaspora românească este alcătuită din cetățenii români care trăiesc în afara granițelor naționale. Aderarea României la Uniunea Europeană, instabilitatea politică și socială de la începutul anilor 2000 și ulterior a anilor 2008 a generat o emigrare masivă a românilor către țări ”atractive financiar” precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. Astfel s-a ajuns să se discute despre efectele pozitive (remitențe) și negative (scăderea populației sau a ratei natalității) generate de emigrația a  peste 4 milioane de români începând cu anii ’90 și până astăzi.

O importantă țară de destinație pentru români a fost Italia, aici unde aceștia reprezintă cea mai numeroasă comunitate, cu peste 1,2 milioane de rezidenți, cu o distribuție aproape uniformă pe întreg teritoriul italian, datorită oportunitățior lavorative de îngrijire la domiciuliu.

Sardegna reprezintă ”a doua casă” pentru 14,143 de cetățeni români înregistrați, la 1 ianuarie, potrivit ISTAT. Distribuția pe insulă este disproportionată, în favoare provinciilor din nord (Sassari, Nuoro) unde locuiesc aproxmativ 9,000 de români.

Asociațiile de pe insulă, printre care Asociația Interculturală România- Italia ”Cuore Romeno” din Oristano, Asociația ”Cinque Mori” din Carbonia, Asociația ”Collage- Migranti del Sulcis”, Iglesis și Diaspora Civică din Alghero fac apel la cetățenii români din Sardegna să participe în număr cât mai mare în turul doi al alegerilor prezindențiale și să-și exercite dreptul la vot.

Comunitatea românească, izolată în ultimii ani de autoritățile române s-au organizat și au expus constant acestora principalele probleme, printre care lipsa consulatului itinerant și a secției de vot din Cagliari. Asociațiile prezente pe insulă au făcut eforturi remarcabile și au reușit să redeschidă secția de vot de la Cagliari, închisă după alegerile prezidențiale din 2014, atunci când la urne s-au prezentat doar 35 de persoane. Situația în acest scrutin nu este însă mult mai veselă. Cu toate că diasporei i s-au alocat trei zile de vot (8, 9 și 10 noiembrie pentru primul tur, respectiv 22, 23, 24 noeimbrie pentru cel de-al doilea tur) numărul votanților la cele două secții de votare a reprezentat sub 10% dintre cei înregistrați pe insulă. La secția de vot numărul 305, Cagliari s-au prezentat la urne 342 de persoane, în timp ce la Olbia (Secția nr. 296) 526 de persoane.

Președintele Asociației ”Cuore Romeno” Oristano, Daniel Manda transmite pe această cale un îndemn către cetățenii de pe insulă.

”Dragi români, dragi prieteni, s-au depus eforturi mari pentru deschiderea secției de vot de la Cagliari și îmi doresc ca aceasta să ne deservească și în alegerile viitoare. Este șansa noastră să demonstrăm că vocea noastră contează, este șansa noastră să demontrăm că suntem numeroși și că românii din Sardegna trebuie să fie respectați. Ne confruntăm cu toții cu problema Consulatului Itinerant iar asta cred că este o șansă să demonstrăm autorităților că, contăm. Am fost trist să observ prezența foarte mică a votanților din zona de sud a Sardegnei și subliniez că secția de la Cagliari va fi închisă dacă nu își atinge scopul, și anume acela de a înregistra cât mai mulți votanți. Fac apel atât la Românii din Sud cât și din Nord de a merge la vot, de a-și invita cunoștințele și prietenii români și de a demonstra în ultimul ceas că suntem uniți, cu gândul acasă și mândri că suntem români. Dragi români, noi putem fi schimbarea!”

În vederea exerctării votului sunteți așteptați la urne: Vineri 22 Noiembrie între orele 12:00- 21:00, iar Sâmbătă și Duminică (23 și 24 Noiembrie) între orele 07:00 și 21:00. Secția de votare din Cagliari este localizată în Via Roma, nr. 145, în înteriorul primăriei Cagliari (Piazza Matteotti). Secția de votare din Olbia este localizată în Via Macerata, nr. 9. În vederea exercitării votului aveți nevoie de cartea de identitate românească valabilă.

În vederea exercitării votului aveți nevoie de cartea de identitate românească valabilă.

Articolul precedentNicolae Balcescu omagiat in Sicilia
Articolul următorCu noi ”ăstia” ce faceți?