”O asociație românească pentru românii de pretutindeni”

După tragicele evenimente de anul trecut din București și diaspora, în care mase de români s-au reunit împotriva propriei clase politice, după nedreptățile săvârșite protestatarilor (să ne amintim de nemiloasa acțiune a jandarmilor din 10 august 2018) și lipsa de răspuns a autorităților publice la problemele românilor din țară și din diaspora; un grup de români stabiliți în Italia au conceput și înființat ceea ce se dorește a fi una din asociațiile de referință ale diasporei române, Asociația Diaspora Civica. Inființată oficial nu cu mult timp în urmă, pe 26.01.2019, aceasta își propune creșterea implicării civice a membrilor Diasporei române din Italia. Integrarea, tutela și îmbunătățirea condițiilor cotidiene și de muncă ale comunității românești reprezintă valori pe care se întemeiază asociația. S-a dovedit de-a lungul timpului că vocea românilor poate fi sentită, lucrând împreună și împărtășind valori precum coeziunea grupului.

Totodată, asociația este creată de oameni, pentru oameni, de către cetățeni implicați care sunt cu gândul la bunăstarea concetățenilor și care constituie împreună diaspora românească din Italia. Pentru îndeplinirea scopului mai sus menționat, asociația își propune îndeplinirea unei serii de obiective, precum: promovarea și dezvoltarea raporturilor cu instituțiile locale și națioanale; încheierea unor convenții și elaborarea de proiecte în parteneriat cu asociații românești din Italia și nu numai în vederea dezvoltării bunei cooperări și a unor proiecte în folosul comunității noastre;

”Urmărind îndeplinirea acestei misiuni prin folosirea capacităților noastre individuale și de grup înspre organizarea de proiecte și evenimente de natură civică, dar și cu caracter social economic pentru românii din Diaspora. Toate acestea au ca scop final crearea unei rețele de oameni implicați în viața comunităților din care fac parte atât în Italia, cât și în România.” (Echipa Asociației Diaspora Civică)

Așa cum a fost menționat anterior, Asociația este creată din dorința de a fi aprope de conaționali, de trebuințele și nevoile lor, pentru a lupta împreună împotriva injustiției și a continua buna cooperare cu instituțiile române și italiene.

Asociația este compusă din membri aparținând a nouă regiuni italiene, din centru nord și insule, precum: Veneto, Toscana, Trentino Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte, Sicilia, Sardegna. Constituie astfel unica asociație care includ insulele Sicilia și Sardegna în proiectul de unitate al diasporei românești. De asemenea, activitățile asociației pot fi urmărite pe pagina de Facebook: Diapora Civica Italia .

Articolul precedentExpozitie de costume populare romanesti la Carbonia
Articolul următorRyanair și Wizz Air au fost amendate pentru politica bagajului de mână