Alexandra Bărbieru, Alexandra Noje, Septimiu- Cătălin Roman, Mihaela Burlă

Erasmus reprezintă programul Uniunii Europene de mobilitate studențească, creat în 1978, și care de-a lungul timpului a oferit șansa a peste patru milioane de tineri să studieze în una din universitățile europene. A fost creat cu scopul de a favorize mobilitatea tinerilor între țările Uniunii Europene și nu numai. Acesta dă posibilitatea studenților universitari să efectueze într-o universitate străină (host university) o perioadă de studiu, recunoscută de propria universitate (home university). 

Programul este finanțat de către Comisia Europeană, și adresat tinerilor înscriși într-o universitate, cu vârsta maximă de 35 de ani.

Cuvântul ”Erasmus” în 2018 ne face să ne gandim la un singur lucru: o experiență de studiu sau de stagiu de practică pentru studenții universitari în una din țările Uniunii Europene. Mulți sunt tinerii care beneficiază sau au beneficiat de aceste oportunități de la studenții care urmeaz un ciclu de licență, la masteranzi sau chiar doctoranzi.

Este si cazul următorilor patru tineri români, care au ales ca țară de destinație pentru experiența lor Italia, mai precis Sardegna. Mihaela Burlă (dreapta), Septimiu- Cătălin Roman (centru), Alexandra Noje (centru) și Alexandra Bărbieru (stânga) au decis ca în primul semestru al anului universitar 2018-2019 să desfășoare un proiect de mobilitate Erasmus, la Universitatea din Cagliari. Ziarul Românilor din Sardegna i-a contactat, iar în acest articol vom cunoaste poveștile primilor doi ”erasmuși”, Mihaela Burlă și Septimiu- Cătălin Roman.

Mihaela Burla este studentă masterandă în matematică la Facultatea de Matematică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

R: De ce ai ales Cagliari ca destinație în proiectul Erasmus și cum ai ajuns aici?

Sincer, a  fost o întâmplare, dar una cu adevarat placută! Acesta este al doilea Erasmus. Primul l-am făcut în Franța, dar îmi doream să mai fac încă unul, dar nu eram decisa unde, voiam ceva diferit, iar profesorul meu din țară mi-a sugerat Cagliari, mi-a spus ca îmi va plăcea, și nu s-a înșelat. Cu toată agitația din vară nu am căutat informații despre acest loc, stiam doar că e o insula, dar nu aveam idee de cee ce voi găsi cu adevarat aici.

Am venit singură, dornica să cunosc oameni, să învăț limba italiană, să trăiesc o nouă experiență, pe care o găsesc foarte constructivă pentru noi studenții, pentru tineri în general. Programul te ajută să te maturizezi, te pune în contact cu oameni din diverse țări, din diverse culturi și locuri absolut minunate!

R: Ai întâmpinat dificultăți cu integrarea, cu comunitatea italiană sau cu profesorii din universitatea cagliaritană?

Intr-adevăr, la început e o mica barieră: de limba, de faptul ca ești într-un loc nou, departe de casă, dar, care se depășește ușor cu curaj și cu dorința de a învăța lucruri noi și de a progresa.

Italienii sunt prietenosi, mereu săritori să te ajute. Comparând experiența de aici cu cea avută în Franța, vă pot spune că Italia și în special Sardegna, mi se pare minunată, nu există grad de comparație, aici îmi place mult mai mult! Vremea călduroasă, plimbările prin port, oamenii întâlniți aici o să-mi rămână mereu în suflet!

R: Recomanzi Cagliari și Universitatea de aici studenților români care intenționează să înceapă un proiect Erasmus?

Acesta oportunitate pe care o avem, inclusiv noi românii trebuie să o valorificăm. Sunt lucruri care te ajută să evoluezi și să crești ca om.

Da, recomand Universitatea cu drag. Am întâlnit profesori pregătiți și dedicați meseriei lor, cel puțin în facultatea de Matematică. Eu nu regret niciun moment și sunt așa încântată când un student îmi spune că vrea să facă o experiență Erasmus. Cu entuziasm recomand Cagliari!

Septimiu- Catalin Roman este student în anul II, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, specializarea Limbi Moderne Aplicate. Pasiunea pentru limbi străine o are încă de mic, de când a fost nevoit să urmărească desene animate fără dublaj sau subtitrare.

R: De ce Erasmus și de ce ai ales Cagliari ca destinație în proiectul Erasmus și cum ai ajuns aici?

Încă din timpul liceului mi-am dorit să particip în programul ERASMUS+, iar odată cu începerea vieții de student, nici nu am mai stat pe gânduri și am aplicat. Deși a fost o alegere foarte puțin gândită, am ales Cagliari pentru un semestru. Nu știam ce mă așteaptă: izolare, fiind pe o insulă, oameni noi, limbă nouă, cultură și tradiții noi… Dar după 3 luni și jumătate de locuit aici și de conviețuit cu italieni, pot spune că aceasta a fost una dintre cele mai bune decizii luate în viața mea. Am crescut ca și individ, atât pe plan organizatorial, cât și pe plan intelectual, și am învățat să privesc viața cu alți ochi. La început a fost o provocare să mă descurc singur, fără mama să îmi prepare mâncare, să îmi dea bani sau să îmi spele hainele. Dar toate acestea m-au ajutat să înțeleg ce înseamnă viața de adult.

R: Ai întâmpinat dificultăți cu integrarea, cu comunitatea italiană sau cu profesorii din universitatea cagliaritană?

Oamenii au fost surprizător de prietenoși și de amabili, astfel ajungând să îmi fac mulți prieteni (una dintre temerile mele era să nu rămân singur pe meleaguri străine, dar îmi era frică degeaba). Vremea este superbă, mult mai caldă față de cea de acasă (în noiembrie erau zile în care puteai să ieși în tricou fără nicio problemă, pe când acasă deja erau temperaturi cu minus).

R: Care sunt aspectele negative sau dificultăți cu care te-ai confruntat?

Deși toate lucrurile par roz, există și părți negative: pentru mine a fost puțin dificilă căutarea cazării, pentru că majoritatea gazdelor caută studenți pentru întregul an universitar. Dar cu mai multe discuții cu foști studenți Erasmus aici și cu încercări de a vorbi o italiană cât de cât corectă cu proprietari italieni, am reușit să îmi găsesc locul pentru 5 luni. În rest, nu am ce să spun: adaptarea cu locul a fost surprinzător de rapidă, limba am învățat-o ușor din moment ce sunt multe similarități cu limba română, iar pe partea personală nu am avut probleme.

R: Recomanzi Cagliari și Universitatea de aici studenților români care intenționează să înceapă un proiect Erasmus?

E ca și un salt de la înălțime într-o piscină: înghiți în gol, inspiri adânc, strângi pumnii și sari, iar odată ce intri în apă, îți vine să nu mai ieși. Pentru mine, experiența ERASMUS+ este la fel. O provocare imensă de a merge de unul singur într-o țară străină, de a locui acolo și de a avea grijă de unul singur de mine însumi și de tot ce ține de trai, iar totodată un impuls de a explora și de a vedea ce are globul pământesc de oferit. Așadar, pentru mine, ERASMUS reprezintă o experiență minunată, pe care nu aș putea să o regret sau să o uit vreodată, și pe care o recomand oricărui tânăr student care are un implus spre mai mult, și care dorește să vadă ce înseamnă viața independentă într-un loc străin. De asemenea, recomand și Universitatea cagliaritană pe care o găsesc foarte competitivă și modernă din punct de vedere al tecnicii de predare.

Articolul precedentFoglio di via, solutia pentru romanii din Italia
Articolul următorAcum 29 de ani se striga ”Libertate!”