La sfârșitul lunii noiembrie 1882 (dar declarat la 1 decembrie 1882), s-a născut Cezar Petrescu în Hodora-Cotnari jud.Iași. Tatăl, Dimitrie D.Petrescu a fost prof.dr.în științe agricole la „Școala Agricolă” din Trifești, lângă Roman. Mama, Olga, născută Camenita) făcea parte ca descendentă dintr-o veche familie de boieri din zona Neamț.

       Între anii 1899-1901, a învățat materia din primele clase, acasă.
       Între anii 1904-1907 a urmat studiile secundare la Roman; din anul 1907 a fost elev la „Liceul Național” din Iași, unde l-a avut profesor de limba română pe Calistrat Hogaș. Ultima clasă de liceu a studiat-o în particular.
       În anul 1911 a debutat în revista „Sămănătorul” cu nuvela „Scrisori”. În acel an, bolnav de tuberculoză, tatăl său a decedat…A obținut  „Diploma de Bacalaureat” și s-a înscris la „Facultatea de Drept din Universitatea București”
       În anul 1912 s-a produs debutul  său publicistic: a scris multe articole în „Facla” și a colaborat la „Opinia”.
       În anul 1915-la Iași-s-a căsătorit  cu Marcela Petrea (prima soție). A avut o colaborare la revista „Versuri și proză”, dar și la revista „Cronica bucureșteană”. A absolvit studiile superioare și a obținut „Diploma de Licență în Drept” la Iași.
       În anul 1916 funcționa ca girant de plasă în județul Suceava, la Măllini. Contactând un virus TBC, s-a îmbolnăvit de tuberculoză ganglionară; a suferit până în 1918; acea perioadă a dedicat-o mai mult familiei sale. A publicat și sub pseudonimul „C.P.Ingo”, diferite articole  în „Depeșa” și în „Iașul”. Deoarece la Mălini au fost descoperite unele abateri financiare, era în vizorul legii pentru o posibilă închisoare; a vrut să se sinucidă cu oxid de carbon, dar a fost salvat miraculos în ultimele secunde. În luna decembrie s-a mutat în București și s-a angajat în ziaristică.
       În anul 1919 a fost co-director la „Hiena”, o revistă social-politică; redactor la „Adevărul”, „Dimineața”, „Bucovina” și „Țara nouă”.
       În anul 1920 s-a stabilit la Cluj și a lucrat la „Voința”.
       În anul 1921, împreună cu Adrian Maniu și Gib Mihăescu, a întemeiat la Cluj revista „Gândirea”; în acel an s-a stins prematur, soția sa Marcela Petrescu…
       În anul 1922 a debutat-editorial-cu Scrisorile unui răzeș”.
       În anul 1923 a fost din nou bolnav…s-a întors la București și a intrat în redacția ziarului „Neamul românesc”.
       În anul 1924 a fost tipărit  volumul „Drumul cu plopi”. De amintit faptul  că a fost co-fondator al cotidianului „Cuvântul”.
       În anul 1925 a scris „Omul din vis” Redacția revistei „Gândirea” îi publică în paginile sale fragmente din romanul „Întunecare”; a întreprins două călătorii: în Franța și în Italia.
       Între anii 1927-1928 s-a tipărit  primul volum al romanului „Întunecare” (o mare frescă privind Primul Război Mondial, dar și o analiză a anilor ’20). I s-a publicat volumul „Carnet de vară” care cuprindea  texte publicate de el la rubrica omonimă. În anul 1928 a scos „Omul care și-a găsit umbra”. A fondat ziarele „Curentul” și „Cuvântul”; a văzut lumina tiparului  cel de-al doilea volum al romanului „Întunecare”.
       În anul 1929 i s-au tipărit „Aranca știma lacurilor” și romanul „Simfonia fantastică”.
       În anul 1930 a publicat „Calea Victoriei” și „La Paradis general”, dar și cartea pentru copii „Pif, paf, puf”.
       În anul 1931 a redactat un set de conferințe despe Mihai Eminescu și despre importanța conservării patrimoniului eminescian. I-a fost conferit „Premiul Național pentru Literatură”; a publicat volumul de nuvele „Flori de gheață” și romanele „Comoara regelui Dromichet” și „Baletul mecanic”.
       În anul 1932 a publicat „Greta Garbo”, „Plecat fără adresă”, precum și primul volum al romanului „Miss România”, sub titlul „Nepoata hatmanului Toma”, apoi romanul pentru copii „Fram, ursul polar” (care a fost și ecranizat). Deoarece a fost marcat profund de mentorul său, profesorul de română Nicolae Apostol, a scris „Apostol” și a publicat-o  în anul 1933. Tot în acea perioadă, a fost tipărit cel de-al doilea volum al romanului „Miss România” sub titlul „Floarea de agave”, dar și romanul în două volume: „Oraș patriarhal”.
       În anul 1934 a scos „Aurul negru” și „Duminica orbului”.
       În anul 1935 a scris romanul „Cheia visurilor”, apoi a publicat „Luceafărul”, care a fost primul volum din ciclul „Luceafărul” sau romanul lui Eminescu”.
       În anul 1936 a fost numit secretar general în ministerul artelor; au văzut lumina tiparului ultimele două volume din ciclul „Luceafărul” sau „Romanul lui Eminescu” sub titlurile: „Nirvana” și „Carmen saeculare”.
       În anul 1937 a cumpărat o vilă la Bușteni (devenită muzeu în 1967).
       În anul 1938 a fost director al ziarului „România” și al revistei „România literară”.
       Între anii 1935-1943 a scris trilogia „1907” (despre răscoalele țărănești.
       În anul 1940, singurul său fiu Aurel-Teodor Petrescu s-a stins…
       În anul 1942 a fost tipărit romanul în 3 volume „Ochii strigoiului”.
       În anul 1943 a realizat dramatizarea romanului „Ochii strigoiului”, care a fost jucată în teatre, apoi a scris piesa de teatru „Mânzul nebun”.
       În anul 1944 a scris romanul „Carlton”, apoi romanele pentru copii: „Omul de zăpadă”, „Iliuță copil” și „Cocârt și bomba atomică”.
       În anul 1945 a lansat romanele: „Adăpostul Sobolia” și „Războiul lui Ioan Săracul”.
       În anul 1946 a ieșit de sub tipar  romanul în două volume „Tapirul”.
       În anul 1949 a scos romanul pentru copii „Neghiniță”; între 1949-1953, a scris nuvelele „Două inimi tinere” și „Nepoata lui Moș Ursachi”; în anul 1952 a realizat-în colaborare-scenariul piesei „Noaptea gornistului” pentru care a primit „Premiul de Stat”. A publicat apoi un fragment din romanul „Statuia libertății”; în anul 1953 i-a apărut „Despre scris și scriitori”, care a fost de fapt o antologie cu articole și eseuri. A început să traducă din autorii ruși: Șolohov, Gorki, Tolstoi, Gladkov și Makarenko.
       În anul 1954 i-au ieșit-prolific-„Doctorul Negrea”, „Vino și vezi!”, „Ajun de revoluție 1848”.
       În anul 1955 a fost primit ca membru în Academia Română; în același an a scris nuvela „Ai noștri ca brazii” și romanul „Oameni de ieri, oameni de azi, oameni de mâine”.
       În anul 1956 a scris volumul de reflecții „Scriitorul și opera sa”.
       În anul 1957 a scos volumul de confesiuni „Mărturiile unui Scriitor”.
       În anul 1958 a scos volumul „Cele dintâi povestiri”.
       În anul 1961 a scris „Drumul cu plopi”; în același an la 9 martie, în urma unor probleme cardiace, Cezar Petrescu a trecut la cele Veșnice…a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București de ce-a de-a doua soție a sa Florica Petrescu și de oameni de cultură din acea vreme.
       În anul 1962 a apărut postum „Vladimir sau drumul pierdut”, un roman preluat de Mihai Gafița după un manuscris mai voluminos al lui Cezar Petrescu, care rămăsese nefinalizat…
     Elena Boaldă, Slatina
Articolul precedentÎntâlnire de lucru cu conducerea centrală a UZPR
Articolul următorCeas providențial