Viața studențească în peninsulă cu bune și rele

În timpul studiilor de licență am avut oportunitatea de a mă transfera, pentru o experiență de 4 luni, în cadrul programului ErasmusStudy într-o Universitate din Milano.

Prima mea experiență s-a dovedit a fi una pozitivă, motiv pentru care mi-am stabilit obiectivul de a mă reîntoarce într-o universitate italiană pentru a-mi continua studiile de master.

Experiența ultimilor trei ani îmi permit să pun în antiteză aspectele pozitive și negative ale vieții studențești din peninsulă și totodată să ofer informații utile viitorilor studenți interesați să-și înceapă sau să-și continue studiile în Italia.

Italia se bucură de un sistem universitar foarte vechi, compus din 65 de centre universitare, extinse pe întreg teritoriul național. Aici se pot găsi unele din cele mai veche universități din Europa, precum: Universitatea din Bologna (1088), Universitatea din Modena (1175) sau Universitatea din Padova (1222). Italia se mândrește cu prezența a 34 de centre universitare în topul Qs World University Rankings 2023, din care fac parte universități precum: Politehnica din Milano (clasificatape pozitia 139 la nivel mondial), Universitatea din Bologna (poziția 167) si Universitatea Sapienza din Roma (poziția 171).

Italia este astăzi țara gazdă a peste 7000 de studenți din toate colțurile lumii, care au posibilitatea dezvoltării propriilor competențe în cadrul unei palete vaste de cursuri de licență, masterat și doctorat în vaste domenii, precum inginerie, medicină, științe sociale sau arte.

Care sunt aspectele pozitive ale vieții studențești din Italia?

În ceea ce privește accesul la educație, sistemul italian de învățământ garantează drepturi egale tuturor celor care intenționează să urmeze cursuri universitare, acordând acestora facilități fiscale în baza venitului personal sau familiar și nu în baza meritului, cum se întâmplă în România.

Organismul regional pentru studiu este acreditat să ofere sprijin financiar tuturor studenților. Sprijinul consistă în burse de studiu proporționate venitului personal sau familiar.

În ceea ce privește studiul, studenții se bucură de o vastă paletă de cursuri care au aceiași structură curriculară în toate centrele universitare din peninsulă. Asta permite noilor absolvenți să se înscrie la un nivel superior de studii sau să se integreze mai ușor pe piața muncii.

Un al treilea aspect pozitiv identificat ca student este atenția pe care fiecare student o primește din parte profesorilor. Studenții sunt îndrumați și sprijiniți în procesul de studiu individual în orele de tutorat pe care fiecare profesor le stabilește la începutul anului universitar. Asta favorizează o relație de încredere între profesor și student și contribuie la creșterea încrederii de sine a studentului.

Un alt aspect important, divers de cel din România este sistemul de examinare. Dacă în România în timpul sesiunilor studenții încep un proces, deseori ”agresiv” de negociere a datei examenului, în Italia această competență cade în sarcina secretariatului, care stabilește un număr de 5 sesiuni de examen pe an, la care studenții, prin intermediul platformei online, se pot înscrie.

Bursele de studiu, de asemenea, reprezintă un avantaj pentru studenții străini. Fiecare instituție de învățământ are atașat un birou dedicat burselor de studii, accesibile atat cetățenilor italieni cât și străini. Bursele sunt asigurate atât de Regiunea in cadrul careia activează Universitatea, cât și de statul Italian. Eligibilitatea bursierilor este garantată de venitul net al familiei din țara de origine (pentru primul an). Începând cu anul II de studii, media examelor anului precedent devine de asemenea un criteriu eliminatoriu pentru bursa de studiu.

Cererea pentru bursa se transmire online, iar studentul trebuie să ia considerare că la cerere se vor atasa următoarele documente: Declarațiile fiscale de la ANAF cu privire la venitul familiei obținut in ultimii doi ani (traduse in Italiana), precum și diplomele de studii din Romania traduse și apostilate. Este recomandat ca studentul să consulte cu atentie site-ul oficial al institutiei care acorda bursa de studiu.

Care sunt aspectele negative ale vieții studențești din Italia?

Prima problemă pe care o întâmpină orice student venit să studieze în Italia este birocrația. Deși statul urmărește eficientizarea sistemului birocratic, adesea deciziile luate nu fac decât să încetinească sistemul. Fără cunoștințe solide ale limbii italiene adesea, primul contact cu sistemul italian te va determina să renunți. Menținerea calmului este de cele mai multe ori rezolvarea problemelor, motiv pentru care odată înțeles sistemul totul va părea foarte simplu, dar asta, din propria mea experiență poate dura ceva timp.

O a doua problemă este asociată vieții studențești. Adesea universitățile dețin un număr limitat de locuri în cămine, motiv pentru care competiția este destul de strânsă. Dacă în primul am accesul în căminele studențești este asociat nivelului de venit al familiei, recâștigarea camerei în anii succesivi este asociată meritului (numărul de credite obținut în anul precedent, precum și media generală).

Obiectivul acestei treceri în revistă a aspectele pozitive și negative enunțate în prealabil pot facilita alegerile proaspeților diplomați sau absolvenți care intenționează să continue studiile în frumoasa peninsulă mediteraneeană. Italia este țara contrastelor, iar adesea aceasta se reflectă și în sistemul de învățământ.

Cu excepția micilor probleme legate de birocrație, cazarea în căminele studențești sau costul ridicat de trai în marile orașe, experiența de studiu în Italia depășește micile inconveniente.

  • Articol publicat în precedent pe platforma haisalut.ro
Articolul precedentRezultatele contestațiilor cererilor de finanțare
Articolul următorNașterea Fecioarei Maria