În această săptămână a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Strategia de dezvoltare și consolidare a comunității românești din Italia”, proiect implementat de Asociația Interculturală Italia – România ”Cuore Romeno” din Oristano și finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
La evenimentul transmis online pe Pagina de Facebook a proiectului și a Asociației au participat reprezentați ai asociațiilor partenere, precum: Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanu” din Vâlcea, Asociația Diaspora Civica – Filiala Sardegna; Asociația Concordia Populorum din Bari, Grupul Asociațiilor românești din Sardinia, platforma online Mapamond News și Asociația Collage Migranti del Sulcis Iglesias.

Viviana Anghel, Lector universitar la SNSPA București, cercetător în cadrul proiectului a amintit că scopul principal al acestuia este de a contribui la consolidarea legăturilor în rândul comunităților de români din Italia prin elaborarea unor instrumente operaționale (identificarea categoriilor socio-profesionale și a profilurilor generale din comunitate) și a unui instrument de coordonare între structurile asociative și reprezentanții autorităților române din peninsulă (o strategie și un plan de măsuri pe care le vom propune plecând de la rezultatele cercetării prealabile desfășurate în cadrul proiectului mai sus menționat).

Asociația Interculturală „Cuore Romeno” își propune să elaboreze o strategie de integrare și consolidare a comunității românești din Italia utilă atât pentru îmbunătățirea raporturilor cu autoritățile române și italiene, cât și pentru realizarea de activități civice care se adresează populației române rezidente în această țară. Acest document este important pentru îmbunătățirea situației comunității românești din peninsulă dar și pentru instituțiile publice din România interesate de dinamicile comunității românești din Italia.

Echipa de proiect invită românii din Italia să le fie aproape în realizarea cercetării care va reprezenta punctul de plecare în realizarea a noi strategii și proiecte în folosul celei mai mari comunități de străini din Italia.

Discuția a fost moderată de Andrei Iacob, project manager in cadrul Asociației Interculturale Italia România ”Cuore Romeno” din Oristano.

Articolul precedentCupa Pescarului Oltean
Articolul următorRectificare bugetară istorică pentru românii din diaspora!