Sâmbătă, 20 martie 2021, pe platforma Zoom, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”din Iași în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Elenă „DACIA” Atena, Grecia a lansat proiectul educațional transfrontalier: LECTURA ROMÂNEASCĂ FĂRĂ FRONTIERE cu activitatea: Călătorie în Amintirile lui Ion Creangă, se arată într-un comunicat de presă publicat pe Pagina de Facebook a Asociației Interculturale Româno-Elenă Dacia.
Partenerii și beneficiarii proiectului sunt: Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Școala de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia, Atena, Grecia, Școala Gimnazială nr. 81 București și Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași.
La eveniment au fost prezenți Ioana Blaga, consilier cabinet, delegată pentru acest eveniment de către doamna Oana Ursache, Secretar de Stat la Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Din partea Primăriei Municipiului Iași doamna Adina Stoleru, Șef Birou Diaspora a transmis urări și felicitări pentru acest proiect de colaborare, asigurând organizatorii de tot sprijinul în ceea ce privește proiectele pe care urmează să le realizeze asociația din Grecia în colaborare cu instituția din România.
Doamna Elena Zanet, coordonator al acestui proiect, bibliograf la Biblioteca Județeană Gh. Asachi din Iași a prezentat activitățile bibliotecii, evenimentele de pe site-ul oficial, precum și patru poeți și scriitori români, născuți în luna martie.
Lucrările evenimentului, la care au participat în jur de 100 de copii din Diaspora și din școlile partenere, au debutat cu o frumoasă prezentare a Casei Memoriale ION CREANGĂ, realizată de doamna Ionela Lungu, Meșter Popular, professor la Clasa Externă a Școlii Populare de Arte din Piatra Neamț.
Doamna Elena Zanet, coordonator al acestui proiect, bibliograf la Biblioteca Județeană Gh. Asachi din Iași a prezentat activitățile bibliotecii, evenimentele și site-ul oficial, precum și patru poeți și scriitori români, născuți în luna martie.
Prof. Stela Tîru de la Școala Internațională de Limba Română DACIA din Atena, prof.Mariana Gelea de la Școala Gimnazială nr.81. București și prof. Anda Diaconu de la Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță din Iași au încântat elevii prezenți cu trei fragmentele inedite din Amintirile lui Creangă.
Elevii au participat interactiv, au avut sesiuni de întrebări și răspunsuri care i-au ajutat să își fixeze cunoștințe dobândite, iar la sfârșitul evenimentului, împreună au răspuns la întrebările unui rebus, în care au descoperit pe verticală titlul operei din care fac parte cele trei fragmente prezentate, AMINTIRI DIN COPILĂRIE.
Proiectul își propune intensificarea schimburilor cultural-educative cu românii din diaspora, promovând limba și literatura română, încurajând cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești alături de completarea referințelor din operele clasice ale literaturii române.
Activitățile proiectului se adresează în special publicului tânăr adică, elevilor cu vârste între 7-16 ani.
Moderatorii evenimentului au fost Daniela Popescu, președinte Asociația Interculturală Româno-Elenă „DACIA” Atena , Grecia și Elena Zanet, bibliograf Serviciul Proiecte, Programe Culturale, PR a BJGA Iasi, România.
Proiectul educațional transfrontalier: „Lectura Românească fără frontiere” se încadrează în programul „Biblioteca județeană Iași, în România și în lume” – „Carte românească pretutindeni”, având ca scop dezvoltarea parteneriatelor în zona transfrontalieră cu românii din diaspora, prin schimburi de experiență și de bune practici ale domeniului educațional.