Pomenirea moşilor de toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor la Olbia, în Sardinia

459

În acest an, în Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele veșnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă are loc pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro. Aceasta este o zi de pomenire înainte de începerea Postului Nașterii Domnului (15 noiembrie). În această sâmbătă, ne rugam ca cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi îl dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului.
De obicei, Moşii de toamnă sunt sărbătoriți în prima sâmbătă a lunii noiembrie, adică pe data de 7, însă în 2020 Biserica Ortodoxă română a decis să se fac pomeniri de Sâmbăta Morţilor pe 31 octombrie 2020, potrivit calendarului ortodox.

Astfel, învățătura de credință Ortodoxă ne spune că de Sâmbăta Morților  trebuie să dăm de pomană pentru cei adormiți. Astfel, mâine, când sărbătorim Moșii de Toamnă, credincioșii merg la Biserică cu colivă, câteva pachețele cu mâncare și, cel mai important, un pomelnic în care sunt scrise numele celor dragi care au murit. Preotul îi va pomeni în Sfântul Altar și se va ruga pentru ei. Părintele Marian Găină a declarat pentru ziarul nostru:

Dragi credincioși din Sardinia, Parohia Ortodoxa Sfantul Ioan Botezatorul din Olbia a decis să vină în ajutorul dumneavoastră, motiv pentru care vă invităm să ne fiți alături și să vă apropiați maine dimineață la săvârșire Sfintei și Dumnezeieștii Liturghi în cinstea celor adormiți. Rog pe toți frații români să trimită numele celor adormiți pe pagina noastra de Facebook: Parohia Sfantul Ioan Botezatorul-Olbia sau pe numărul de WhatsApp +39 353 341 7136. Domnul să vă bucure și să fie cu voi cu toți!

De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuți la Domnul, „Moși”?

La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei, a declarat pr. lect. dr. Marian Mihai, potrivit doxologia.ro

Articolul precedentZiua Națională a Greciei sărbătorită de elevii români de la Școala Dacia
Articolul următorAtelierul de vise al artistei Irina Albu