Cu puține zile în urmă, colectivul Asociației Interculturale ”Cuore Romeno” alături de invitați de seamă din Horezu (România) s-au reunit, de data aceasta online, pentru a inaugura oficial prima expoziție de ceramică de Horezu din Sardinia.
Gazda acestui eveniment a fost Centru Cultural UNLA din Oristano, de unde s-a organizat transmisia și unde poate fi admirat începând de luni frumosul nostru patrimoniu imaterial.
La evenimentul online au luat parte reprezentanții celor trei asociații care au făcut posibilă realizarea acestui proiect, precum Mihai Daniel Manda, președintele Asociația ”Cuore Romeno”, Ilie Fârtat, reprezentant al Asociația ”Nadia Duca” din Horezu care a făcut posibilă sosirea unui număr important de piese de ceramică (farfurii, castroane, cești și obiecte decorative) la Oristano, Marcello Marras, președintele Centrul Cultural UNLA din Oristano, dar și doamna Prof. Univ. Corina Mihăescu, cercetător științific la Institutul National pentru Patrimoniu.
Ceramica de Horezu se evidențiază prin unicitatea tehnicilor de producere și pictură. Elementele tradiționale, vechile forme şi motivele de decor s-au menținut de-a lungul timpului şi dovedesc cunoștințe, practici şi tehnici specifice producerii ceramicii tradiționale de Horezu, transmise din generație în generație.
Asta a făcut ca ceramica de Horezu să devină un punct de interes pentru juriul UNESCO, care din dorința de a păstra și proteja în mod adecvat patrimoniul imaterial național românesc a decis în cadrul Conferinței de la Paris din 3-7 decembrie 2012 includerea ceramicii de Horezu pe listele patrimoniului imaterial mondial. Recunoașterea acesteia ca un bun al umanității a reprezentat un efort continuu depus de autoritățile din Horezu și de cercetători care se ocupă de conservarea acestui meșteșug.
Sunt mândru de ceea ce am reușit împreună. Mi-am dorit mereu să port o bucată din ceea ce eu numesc acasă în Oristano și să îl fac cunoscut comunității italiene lângă care am învățat să conviețuim. Vreau să mulțumesc președintelui Centrului UNLA, Marcello Marras, care în ultimii ani s-a dovedit a fi un partener de bază a proiectelor Asociației Interculturale ”Cuore Romeno” și un apropiat al comunității românești. De asemenea, domnului Ilie Fârtat și Asociației ”Nadia Duca”, care prin eforturile sale a făcut posibilă trimiterea la Oristano a unor frumoase piese de ceramică. Vreau să îi îndemn pe români să meargă și să viziteze mostra și să îi însoțească pe prietenii lor italieni, deoarece este cel mai simplu mod de a ne promova țara, tradițiile și obiceiurile, a declarat domnul Manda, inițiatorul acestei expoziții pentru ziarul nostru.